Το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε διακαναλική ομιλία. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «θέλει την επιστοφή στην κρίση».

Ads

 
Ο Α.Σαμαράς αναφέρθηκε στην έξοδο στις αγορές και είπε πως όσο η Ελλάδα θα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους θα υπάρξει μείωση των φόρων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μία σειρά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με αναθεώρηση των πόρων.
 
«Πρέπει να βγούμε από την μιζέρια της ψωροκώσταινας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να προσπαθεί να μοιάσει σε κάποιους άλλους, «αλλά να δημιουργήσει το δικό της πρότυπο».


 

«Όσοι λένε ότι θα κάνουμε χρόνια να βγούμε από την κρίση κάνουν μέγα λάθος. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι το 2020 η χώρα θα έχει ανακτήσει την ευημερία της», είπε. 
 
Ανέφερε ότι ως προτεραιότητές του είναι η μείωση της ανεργίας, μείωση της φορολογίας, εξασφάλιση της ρευστότητας, και η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η γραφειοκρατία και η συνταγματική μεταρρύθμιση. 

Μίλησε ακόμη για ενθάρρυνση των φοιτητών να παίρνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για «να μην πάει κανένα μυαλό χαμένο». «Δωρεάν παιδεία σημαίνει ευκαιρίες για αριστεία και στο πιο φτωχό παιδί που έρχεται από την επαρχία. Όχι κλειστά πανεπιστήμια και κλειστά σχολεία, που υπόσχονται μερικοί», συμπλήρωσε.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη, χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε στρέφοντας τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας ξαναγυρίσει πίσω». «Σταθερότητα σημαίνει ανάπτυξη τώρα. Αστάθεια σημαίνει επιστροφή στην κρίση», είπε. 

Ads

«Την “Νέα Ελλάδα” προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν ως σύνθημα. Αλλά μόνο από συνθήματα ξέρουν», συνέχισε την επίθεσή του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι απέναντί του βρίσκονται «όλοι εκείνοι που κακοποιούσαν φοιτητές και καθηγητές κάνοντας άσυλα τα Πανεπιστήμια, που θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα με λαθρομετανάστες, που συντηρούσαν την αστάθεια, που υποστήριζαν τρομοκράτες, που κάλυπταν τους κουκουλοφόρους όταν έκαιγαν την Αθήνα». «Λένε ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποια μνημόνια; Αυτά που ξεπερνάμε; Ας μας πουν που θα βρουν τα χρήματα για να τα επιστρέψουν όλα την επόμενη ημέρα. Μήπως το σχέδιό τους είναι το “Σχέδιο Ζ”, που έλεγε έξοδο από το ευρώ; Γιατί επιχειρούν να μας ρίξουν στην ίδια κρίση;» 

«Ο κ. Σαμαράς, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, μερικές μέρες πριν τις εκλογές υπόσχεται 550.000 θέσεις εργασίας σε τέσσερα χρόνια, όταν με την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο ανέργους» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε λίγες μέρες δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο».
 
Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο
 
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο προβλέπει την άμεση κινητοποίηση και την ταχεία απορρόφηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον εμπροσθοβαρή και στοχευμένο σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων για την νέα προγραμματική περίοδο (εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων και του νεοσύστατου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου).
 
Στο επίκεντρο του νέου σχεδίου βρίσκονται οι μειώσεις φόρων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των φόρων επί των έμμεσων παραγόντων της παραγωγής, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με ανακατανομή των πόρων της κοινωνικής πολιτικής μέσω της εισαγωγής του συστήματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος αρχής γενομένης από εφέτος.
 
Ως τους στρατηγικούς τομείς, στους οποίους θα πρέπει να πέσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκροτήσεως, το σχέδιο αναφέρει τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, την βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, την ναυτιλία και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.
 
Για τον τουρισμό προβλέπεται η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, για τον αγροτικό τομέα προβλέπεται αύξηση του ποσοστού μεταποίησης, ενώ για την ενέργεια προβλέπεται η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Τέλος, βάρος δίδεται στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ στο επίκεντρο είναι και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, η απελευθέρωση των αγορών, η εξάλειψη των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.