«Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων». Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε για πρώτη φορά «συλληπητήρια στα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους» στις σφαγές που έγιναν από την οθωμανική κυβέρνηση των νεοτούρκων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα το 1915. Το μήνυμα του Ερντογάν θεωρήθηκε ιστορικό στον τουρκικό Τύπο αλλά δεν ικανοποίησε την Αρμενία που ζητά πλήρη αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας.
 

Ads

«Η Αρμενία θεωρεί πως η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης της γενοκτονίας του 1915» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν αναφέρεται ρητά στα συλλυπητήρια που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από την Άγκυρα με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου των σφαγών.
 
Η γενοκτονία «συνεχίζει να υφίσταται όσο ο διάδοχος της Οθωμανικής Τουρκίας συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης» τονίζει ο αρμένιος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. «Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη (της γενοκτονίας) μπορούν να εμποδίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος στο μέλλον» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι περίπου 1,5 εκατ. μέλη της αρμενικής κοινότητας «σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Αρμένιοι».
 
Πάντως ο αρμένιος ηγέτης δήλωσε ότι «δεν θεωρούμε εχθρό μας την τουρκική κοινωνία» και ευχαρίστησε Τούρκους που βοήθησαν Αρμένιους στα χρόνια του πολέμου. «Ο Θεός να ευλογεί την μνήμη αυτών που προσέφεραν στους συμπατριώτες μας μια χείρα βοηθείας διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο Βίγκεν Σαρκισιάν, σύμβουλος του προέδρου, υπογράμμισε πως η δήλωση συλλυπητηρίων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν συνιστά την «τελειοποίηση της άρνησης και της αποσιώπησης της γενοκτονίας». Πρόσθεσε ότι η τουρκική χειρονομία «περιέχει όλες τις γνωστές θέσεις του Τούρκου αγκιτάτορα: βάζει τον δήμιο και το θύμα στο ίδιο καλάθι, διαστρεβλώνει το αίτιο και το αποτέλεσμα και καλεί σε αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων».
 
Ιστορικό μήνυμα με αντιδράσεις
 
Ο τουρκικός Τύπος υποδέχτηκε το μήνυμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ως «ιστορικό». Όλα τα πρωτοσέλιδα τονίζουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργός σε επίσημη δήλωση του αναφέρεται στα γεγονότα του 1915 και εκφράζει την λύπη του.
 
«Ελάτε να μετατρέψουμε τις πικρίες σε φιλία»,συνοψίζει με τον τίτλο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα Sabah, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε «Δήλωση έκπληξη από τον Ερντογάν για το 1915». Πολλές εφημερίδες διατείνονται ότι διεθνώς η δήλωση χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικός σεισμός».
 
Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει, ωστόσο, μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε απολύτως την αρμενική διασπορά, προς την οποία απευθυνόταν αφού είχε εκδοθεί σε εννέα γλώσσες.
 
Ο τοποτηρητής της πατριαρχικής έδρας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, σεβασμιότατος Αράμ Ατεσιάν, υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία συγκινητική ιστορική δήλωση, η οποία ελάφρυνε τον πόνο μας». Την ίδια ώρα όμως η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, που εκπροσωπεί αρμενικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την γενοκτονία».
 
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε θετικά τη δήλωση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό και θετικό βήμα». Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε που τόνισε ότι «πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα».
 
Πάντως Τούρκοι διανοούμενοι επιφύλαξαν μικτή υποδοχή στο μήνυμα Ερντογάν καθώς υποστηρίζουν πως ήταν μια προσπάθεια να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας, το 2015.
 
«Πρέπει βεβαίως να χειροκροτηθεί αυτή η δήλωση, αλλά είναι πολύ ανεπαρκής» δήλωσε ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν. «Με αυτά τα συλλυπητήρια, η (τουρκική) κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει το σοκ από την κινητοποίηση που θα υπάρξει για την εκατονταετηρίδα» εκτιμά από την πλευρά του ο Καντρί Γκιουρσέλ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και χρονογράφος της εφημερίδας Milliyet.