Την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους, ενδεχομένως και στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.

Ads

 
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, Twitter σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις προσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ψάκι απάντησε: «Είναι υπό εξέταση πολλοί αξιωματούχοι. Σε πολλούς ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και στον πρόεδρο Πούτιν».
 
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει η προοπτική επιβολής κυρώσεων σε πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρηματικού τομείς, η Ψάκι απάντησε: «Ναι. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα, επιχειρήσεις και τομείς. Σκοπός δεν είναι οι κυρώσεις. Σκοπός είναι η αποκλιμάκωση».

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ουκρανία

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς, εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους.
 
Πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει «ατιμωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα», είπε ο Μπάιντεν σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της για τη επίτευξη εθνικής ενότητας στη χώρα.
 
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα συναντηθεί με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.  Χθες, Ουάσινγκτον και Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει την μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Κέρι ζήτησε από τη Μόσχα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας και να καλέσει δημόσια τους αυτονομιστές να αποχωρήσουν από τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει.

Ads