Σημαντική αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται σε έκθεση της Κομισιόν, που αντανακλά τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Όπως σημειώνεται στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία, οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στις κοινωνικές παροχές τα δύο τελευταία χρόνια (2012 – 2013) οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.
Στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια, το οποίο ανήλθε το 2013 στο 23,7% (+1,8%). Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση 1,1% και φτώχεια 21,2%, η Λετονία με 0,95 και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με 0,7% και φτώχεια 20,9%.
Την περίοδο 2008 – 2013, το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 14,8%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μετά την Ιρλανδία (-16%). Επίσης μεγάλες μειώσεις καταγράφονται σε Πορτογαλία και Ισπανία, με 7,5% και 5,2% αντίστοιχα. Ως βασική αιτία της μείωσης των εισοδημάτων ήταν, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αυξήσεις στους φόρους και οι μειώσεις σε συντάξεις και δαπάνες για το κράτος πρόνοιας.
Η Ελλάδα βρίσκεται και στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας (4,7%). Την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα καταλαμβάνει η Κύπρος με (4,7%). Ωστόσο οι Έλληνες καταγράφονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες, και ειδικότερα με 43,7 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα».
«Η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >