Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία με τη Μόσχα να αναφέρει πως υπάρχει «προσέγγιση» στις απόψεις των δύο πλευρών, θέση που ανοίγει το δρόμο για μια ενδεχόμενη «κοινή πρωτοβουλία». Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή στο Κίεβο υπάρχουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις καθώς η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της χώρας. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρώην πυγμάχος προσανατολίζεται στη δημαρχία του Κιέβου και ανακοίνωσε τη στήριξή του στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο Πέτρο Ποροσένκο.

Ads

 

«Πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει υποψήφιος που θα λάβει τη μέγιστη στήριξη, που θα έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης. Σήμερα πιστεύω πως αυτός ο υποψήφιος είναι ο Πέτρο Ποροσένκο», δήλωσε ο Κλίτσκο, που ηγείται του κόμματος UDAR («Γροθιά»).  Η αποχώρηση του Κλίτσκο δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Ο Πέτρο Ποροσένκο, ο «Βασιλιάς της Σοκολάτας» με περιουσία 1,6 δις δολάρια, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.
 
«Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να παρουσιάσουν ένα κοινό υποψήφιο. Πρέπει να είναι ένας υποψήφιος που να διαθέτει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη» δήλωσε ο Κλίτσκο στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του στο Κίεβο.  «Σήμερα ο υποψήφιος αυτός, κατά την άποψή μου, είναι ο Πέτρο Ποροσένκο. Προτείνω να υποστηρίξουμε τον Πέτρο Ποροσένκο ως κοινό υποψήφιο των δημοκρατικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές» πρόσθεσε. Σημειώνεται πως ο Πέτρο Ποροσένκο ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2009 ως το 2010, υπό τον φιλοευρωπαίο πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο, και στη συνέχεια υπουργός Οικονομίας από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο του 2012 υπό τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
 
Εξελίξεις και στη διπλωματική σκακιέρα
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολιάζοντας τις τελευταίες επαφές της Μόσχας με της Δύση, έκανε λόγο για «προσέγγιση». «Οι απόψεις μας πλησιάζουν. Η τελευταία συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Χάγη και οι επαφές μου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες δείχνουν ότι διαγράφεται η πιθανότητα μιας κοινής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να προταθεί στην Ουκρανία», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Vesti και τόνισε πως η Μόσχα «δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να διαβεί τα σύνορα με την Ουκρανία».
 
Επιπλέον ανέφερε πως για να υπάρξει έξοδος από την κρίση «η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική» και «οι υπερβολές να σταματήσουν» από την πλευρά αυτών που καθαίρεσαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Λαβρόφ πρότεινε μια «ομοσπονδοποίηση» της Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ’ αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής». 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Κυριακή στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Σημειώνεται πως πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, έχουν αναφέρει τον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο μιας «αποκέντρωσης» για να κατευνασθούν οι αυτονομιστικές εντάσεις σε ορισμένες ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.
 
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία Κρεμλίνου και Ουάσινγκτον μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων. 

Ads