Ή ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι οι δυτικοί ηγέτες ή ότι την αντιμετωπίζουν κακόπιστα, σχολίασε η Μόσχα απορρίπτοντας τα σενάρια που την θέλουν να έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι από την Δύση παρουσιάζεται σαν πιθανότητα – κάτι που φοβάται και το Κίεβο – ότι η Ρωσία θα εισβάλλει προσπαθώντας να προσαρτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό είναι μια εκδοχή που το Κρεμλίνο δηλώνει πως δεν υφίσταται. 

Ads

«Οι τέσσερις διεθνείς επιθεωρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο (σ.σ. στο πλαίσιο των αποστολών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Λετονίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν αποκάλυψαν καμία “επιθετική προετοιμασία” και καμία στρατιωτική δραστηριότητα πέρα από αυτήν που είχε προαναγγελθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι επιθεωρήσεις εάν τα αποτελέσματά τους δεν επηρεάζουν την πολιτική και επί του προκειμένου, τη στάση των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία; Μήπως οι αντικειμενικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους στρατιωτικούς παρατηρητές δεν μεταφέρονται στην πολιτική ηγεσία; Ή μήπως οι ηγέτες αυτοί, παρασυρμένοι από τα αισθήματά τους, έχουν την τάση να αγνοούν τα γεγονότα ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις τους;» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την διεθνή κοινότητα, η οποία δεν αποδέχεται ως νομικά έγκυρο το δημοψήφισμα της Κριμαίας.  

Ads

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρέι Παρουμπέι είχε υποστηρίξει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα ανέρχονται στους 100.000, είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι από τις 20.000 που υπολόγιζε η Ουάσινγκτον. 

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μαλεβάνι, φέρεται να δήλωσε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της που προσπαθούν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στην Ουκρανία και ότι «η Ρωσία λαμβάνει επιθετικά μέτρα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας για να αντιμετωπίσει τις δυτικές προσπάθειες αποδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής σε μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα».

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Μόσχα απάντησε με νέες κυρώσεις στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της για την προσάρτηση της Κριμαίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα κράτη που υφίστανται κυρώσεις είναι και κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά όχι η ΕΕ στο σύνολό της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο λήγει η θητεία του Αντερς Φο Ράσμουσεν ως γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, και την θέση του θα αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ ήταν πρωθυπουργός όταν χτύπησε το Όσλο ο Αντερς Μπρέιβικ σκοτώνοντας 80 άτομα σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει έντονα εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας λέγοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή. «Η χρήση στρατιωτικής δύναμης από την πλευρά της Ρωσίας για τροποποίηση των συνόρων είναι απαράδεκτη. Δεν θα ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου επικρατεί ο δυνατότερος», είχε σχολιάσει.