Τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας ώστε να καθοριστεί το καθεστώς τους, ζητά με μήνυμά του ο αποπεμφθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το Itar-Tass. Στο μεταξύ, ο ρώσος  πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία, ρόλος που έδειξε τις «νέες ικανότητες» του ρωσικού στρατού. Σε ό,τι αφορά τώρα τη δανειακή βοήθεια της Ουκρανίας, μερίδα οικονομολόγων στη Γερμανία διαφωνούν για το εάν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια συνταγή λιτότητας με την ελληνική.

Ads

«Ως πρόεδρος… απευθύνομαι σε κάθε λογικό Ουκρανό πολίτη: μην αφήσετε τους απατεώνες να σάς εκμεταλλευθούν! Απαιτείστε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας», αναφέρει σε σημερινό του μήνυμα ο Β. Γιανουκόβιτς, όπως μετέδωσε το Itar-Tass.

Πούτιν: Δοκιμασία για τις ένοπλες δυνάμεις η Κριμαία

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε την ίδια ημέρα ότι «τα γεγονότα στην Κριμαία ήταν μία δοκιμασία. Έδειξαν τις νέες ικανότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και το σθεναρό ηθικό των ανδρών». Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρνηθεί ότι ρώσοι στρατιώτες διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις κατάληψης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας λόγο για δράση τοπικών «ομάδων αυτοάμυνας».

Ads

«Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να αναπτύσουμε τις ικανότητες των μονάδων των ενόπλων μας δυνάμεων στη μάχη. Και στην Αρκτική» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Deutsche Welle: Η ελληνική λιτότητα ως παράδειγμα προς αποφυγή;

Χωρίς δανειακή βοήθεια η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ θα δανείσει δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και η ΕΕ ακολουθεί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την προϋπόθεση που έθεσε το ΔΝΤ για να στηρίξει την Ουκρανία με ποσό που θα φτάσει μέχρι και 18 δισ. δολάρια και να αποτραπεί η χρεοκοπία. Ήδη το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που προβλέπει μεταξύ άλλων μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αύξηση της φορολογίας και μείωση των επιδοτήσεων.

Πολύ εύθραυστη η Ουκρανία για να μπει σε εξοντωτική λιτότητα αλά Ελληνικά

Πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Ουκρανία, τότε μπορούμε να επικαλεστούμε την εμπειρία μας με την Ελλάδα».

Η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ εύθραυστη για να μπει η χώρα σε πρόγραμμα εξοντωτικής λιτότητας όπως έγινε με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντλινγκ. «Μια τέτοια πολιτική χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρις ότου φέρει αποτελέσματα, και τόσο χρόνο δεν διαθέτει η Ουκρανία», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να συνδεθεί μεν με όρους, αλλά αυτοί θα πρέπει να είναι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ριζική πάταξη της διαφθοράς. «Ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε να ήταν πολύ αποτελεσματικό» γράφει ο Σμίντλινγκ στην ανάλυσή του, αναφέρει η Deutsche Welle, υπενθυμίζοντας ότι η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 160 δισ. ευρώ.

Δανειακή βοήθεια από την ΕΕ

Αντίθετη άποψη έχει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ, που θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων λιτότητας. «Είναι σημαντικό να συνδέσει η ΕΕ τη δανειακή βοήθεια με όρους για να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να χαράξει η χώρα μια σταθερή οικονομική και νομισματική πολιτική», αναφέρει ο ίδιος.

Προσθέτει επίσης ότι , σε κάθε περίπτωση η διένεξη με την Ουκρανία θα παιχτεί στο πεδίο της οικονομίας και όχι στα πεδία των μαχών διότι μια οικονομικά γονατισμένη χώρα παραπέμπει και σε μια αδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τον Χόλγκερ Σμίντλινγκ, μακροπρόθεσμα η Ουκρανία μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Πούτιν μόνο όταν μεταμορφωθεί σε μια ευημερούσα δημοκρατία. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, τον λόγο έχει πρωτίστως η ΕΕ, που διαθέτει πολλά περιθώρια κινήσεων, αναφέρει η Deutsche Welle.