Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος δήλωσε μετανιωμένος που συνδέθηκε «έστω και άθελά του με ενέργειες και πρακτικές που καταδικάζει απερίφραστα» και επιφυλάχθηκε να αναφέρει στο μέλλον τους λόγους που δεν αποχώρησε από τη νεοναζιστική οργάνωση νωρίτερα, φουντώνουν τα σενάρια ότι θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη το «παράδειγμά» του. Συν τοις άλλοις, εδώ και καιρό παρατηρείται μια δημοσκοπική στασιμότητα ή και πτώση στα ποσοστά της Χ.Α. Πρόκειται για την αρχή του τέλους; Έχει ξεκινήσει η αποσύνθεση του νεοναζιστικού μορφώματος; Για το θέμα μιλάει στο tvxs.gr ο συγγραφέας του βιβλίου «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής» και δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς.

Ads

Tης Κατρίν Αλαμάνου

Ο πρώην -πλέον- χρυσαυγίτης βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκε επιφυλασσόμενος μάλιστα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Πιστεύετε θα ακολουθήσουν κι άλλοι;
 
Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν άλλοι. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις στην πραγματικότητα μόνο με αυτό τον τρόπο εξαρθρώνονται, δηλαδή μέσα από τον διαχωρισμό κάποιων μελών και τις αποκαλύψεις που έρχονται από  μέσα. Εξάλλου, και μετά τη μεταπολίτευση, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι τότε βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή μέσα από αλληλοκαρφώματα, στα οποία μάλιστα  μετείχε και ο σημερινός αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

 
Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι χαρακτηριστικό τους, μπροστά στον κίνδυνο των διώξεων, να «δίνουν» ο ένας τον άλλον;
 
Βεβαίως. Οποιαδήποτε ομάδα βρίσκεται κάτω από παρόμοια πίεση, παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα. Αλλά, ειδικά  οι οργανώσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ της πολιτικής δράσης και του κοινού ποινικού εγκλήματος, πιο εύκολα παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα. Διότι, τα στελέχη τα οποία έχουν διαπαιδαγωγηθεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες το έχουν κάνει με κίνητρα που δεν είναι αμιγώς ιδεολογικά.

Ads

 
Η «ομερτά» εξακολουθεί να υπάρχει; Δεν τη φοβούνται;
 
Η ομερτά ασφαλώς υπάρχει. Αν παρατηρήσετε τα κείμενα της οργάνωσης στην ιστοσελίδα της, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Αλεξόπουλου, όλα είναι σε αυτή τη γραμμή. Επικαλούνται τα κοινά «ιερά» μυστικά της οργάνωσης, αναφέρονται σε προδότες, σε Ιούδες κλπ. Αλλά βέβαια αυτό δεν αρκεί. Άλλωστε, μία πρώτη προσπάθεια διαφοροποίησης κυρίως μέσω του συνηγόρου του είχε κάνει και ο βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, όχι όμως τόσο σαφή.

 
Πάντως υπάρχουν αναφορές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν κι άλλοι βουλευτές της ΧΑ. Το θεωρείτε πιθανό;
 
Δεν ξέρω αν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα, δεν είναι όλοι οι βουλευτές της ίδιας κατηγορίας ούτε έχουν την ίδια σχέση με την οργάνωση. Κάποιοι έχουν εκλεγεί χωρίς να είναι μυημένοι σε όλα τα μυστικά της οργάνωσης. Άρα είναι αρκετά πιθανό. Ίσως και αυτές οι κινήσεις της ηγεσίας της οργάνωσης, να βάζει τους βουλευτές να υπογράφουν όλοι μαζί επιστολή καταγγελίας του Αλεξόπουλου, να αποτελεί προσπάθεια να τους αποτρέψει από παρόμοιες πράξεις.

 
Σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις είχαμε δει ακόμη και διψήφια ποσοστά για τη Χρυσή Αυγή. Παρατηρείτε πλέον μια δημοσκοπική στασιμότητα ή και πτώση;
 
Οπωσδήποτε υπάρχει μια στασιμότητα που κινείται προς την πτώση των ποσοστών και αυτό νομίζω είναι φυσιολογικό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει και ένας διαχωρισμός του στενού φανατικού πυρήνα της οργάνωσης, γύρω από τον αρχηγό, από τους απλούς συμπαθούντες και οπαδούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κάνουν πλέον ανοιχτές μεγάλες εκδηλώσεις, όλες διεξάγονται μέσα σε αίθουσες. Δηλαδή, παρατηρείται αυτή η αποστασιοποίηση του μεγάλου μέρους των οπαδών. Το αν αυτό θα φανεί και στις κάλπες είναι ακόμα ένα ζητούμενο. Αν τα πράγματα προχωρήσουν στην ίδια πορεία όπως τώρα, με σοβαρές κινήσεις από την πλευρά της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι θα έχουμε και τα πρώτα στοιχεία της πτώσης.

Δεν είστε ακόμη σίγουρος ότι έχει αρχίσει η αποσύνθεση της Χρυσής Αυγής;

Όχι, αλλά σίγουρα βλέπουμε βήμα-βήμα ότι κάτι τέτοιο προχωράει.

 
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει τον Αλεξόπουλο «ριψάσπι βουλευτή», «προδότη», «ιούδα» κλπ, και του ζητά παράλληλα να παραδώσει τη βουλευτική έδρα…
 
Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής που είναι δεύτερο στο νομό Λάρισας και που αν ο Αλεξόπουλος παρέδιδε την έδρα θα γινόταν αυτός βουλευτής είναι ο Δημήτριος Κολτσίδας, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 επειδή πέταξε χειροβομβίδα σε τούρκικα φορτηγά που στάθμευαν στο τελωνείο της Λάρισας, με τους οδηγούς να βρίσκονται μέσα σε αυτά. Ο εκλεκτός του Μιχαλολιάκου στην περιοχή, ούτως ή άλλως δεν ήταν ο Αλεξόπουλος, αλλά ο Κολτσίδας ο οποίος είναι γνωστός για αυτού του είδος τη δράση του.

 
Ο  ιδρυτής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή, εμμέσως βέβαια, αλλά αποστασιοποιείται. Η Χ.Α αρχίζει να χάνει συμμάχους από παντού;
 
Ναι, ο Λεπέν λέει ότι δεν είχαν ποτέ σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Ο Λεπέν είχε παραδοσιακά σχέσεις στην Ελλάδα με το κόμμα του Μάκη Βορίδη, το «Ελληνικό Μέτωπο», το οποίο είχε εισχωρήσει στο ΛΑ.Ο.Σ το 2005. Από τα τέλη τη δεκαετίας του 1990 ήταν πρόεδρος του «Ελληνικού Μετώπου», οργάνωση την οποία είχε στήσει μιμούμενος το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο» και είχε προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον Λεπέν, ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα  για το γάμο του Βορίδη, στον οποίο κουμπάρος ήταν ο γραμματέας του «Εθνικού Μετώπου» Καρλ Λανγκ. Την ίδια περίοδο ο Λεπέν είχε απλές συναντήσεις με τον Μιχαλολιάκο στο Κάραβελ, όπου διέμενε όταν ερχόταν στην Αθήνα.  Όταν ο Βορίδης προσχώρησε στο ΛΑ.Ο.Σ, ο Καρατζαφέρης τότε προσπαθούσε να αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του ακροδεξιού, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο».  Έτσι, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να προσεταιριστεί τον Λεπέν. Υπάρχουν δημοσιεύματα στην εφημερίδα της με τα οποία προσπαθούσαν να εμφανιστούν ως γνήσιοι εκπρόσωποι του Λεπέν στην Ελλάδα. Δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες του Λεπέν με τον Μιχαλολιάκο.
 
Πάντως, ισχύει ότι δεν ήταν η Χρυσή Αυγή το κόμμα με το οποίο είχε τις καλύτερες επαφές. Ωστόσο, περιοδικά της Χρυσής Αυγής πωλούνταν στο ετήσιο συνέδριο της Νεολαίας του «Εθνικού Μετώπου» του Λεπέν. Υπάρχει δηλαδή μια υπόγεια σχέση, την οποία όσο και να την αρνείται ο Λεπέν, υπάρχουν τεκμήρια που την αποδεικνύουν.

 
Άρα ο Λεπέν παίρνει τώρα αποστάσεις λόγω των διώξεων και του νεοναζιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης που έχει αποκαλυφθεί πλήρως;
 
Ναι. Γιατί ο Λεπέν, μπορεί να είχε σχέσεις στο παρελθόν με τέτοιες ομάδες, όμως εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί μια πιο συγκαλυμμένη ακροδεξιά ρητορική. Δεν επιμένει  στο αντισημιτικό χαρακτήρα των θέσεών του, ούτε δικαιώνει τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία. Η δε κόρη του είναι πιο αποστασιοποιημένη από την κραυγαλέα ακροδεξιά εκδοχή που αντιπροσωπεύει σήμερα η Χρυσή Αυγή.
 
Από την άλλη, έχει πάρει αποστάσεις από την ναζιστική οργάνωσης ακόμη και το ουγγρικό «Γιόμπικ», που μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θεωρούνται τα δύο πιο κραυγαλέα αντισημιτικά και φιλοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Ακόμα κι αυτοί  έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν σχέση με αυτή την εγκληματική οργάνωση. Με άλλα λόγια, τους έχουν «αδειάσει» ακόμη κι αυτοί.