Στον αέρα βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας καθώς από την 31η Δεκέμβρη έχει λήξει η Προγραμματική Σύμβαση βάση της οποίας χρηματοδοτείται η λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι που «πασχίζουν στη σκιά τεσσάρων γιγάντων (υπ. Εσωτερικών και Υγείας, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ)» κατέβηκαν σήμερα σε 24ωρη απεργία. Κάποιοι απλήρωτοι για μήνες και κάποιοι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση με την αδράνειά της οδηγεί μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών πρόληψης. Την ίδια στιγμή, η κρίση έχει διογκώσει τον αριθμό των πολιτών που χρειάζονται βοήθεια. «Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο εξαρτημένους από ουσίες αλλά συμπολίτες μας που παθαίνουν κρίσεις πανικού, φοβίες ή αναπτύσσουν καταθλιπτικές συμπεριφορές. Πλέον είναι πολύ συχνά τα αιτήματα για παρεμβάσεις στα σχολεία» τονίζουν οι εργαζόμενοι. Της Αγγελικής Δημοπούλου

Ads

 
«Απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη στο ΙΚΑ, εκβιασμοί από την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ και το μακρύ και το κοντό καθεμιάς από τις 73 διοικήσεις χτίζουν την εικόνα της Πρόληψης στη χώρα. Ακριβώς στην περίοδο που οι εργαζόμενοι τρέχουμε να ενισχύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, που έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης στις συνθήκες οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης που ραγίζουν την καθημερινότητά τους» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στη σχετική ανακοίνωσή τους.
 
Σήμερα βρέθηκαν στο υπ. Εσωτερικών όπου ο υπουργός αρνήθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, να τους δει. Μετά από πιέσεις έγιναν δεκτοί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου που τους ενημέρωσε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο «λεφτά δεν υπάρχουν» για τη υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης παρότι αυτή έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον υποστήριξε ότι το υπ. Εσωτερικών θα προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με το υπ. Υγείας μήπως και δοθεί παράταση. «Σε κλίμα βλέπουμε και κάνουμε» σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Σε περίπτωση δε, που έστω και τον Απρίλιο υπογραφεί νέα Προγραμματική Σύμβαση όλη η γραφειοκρατική διαδικασία θα πρέπει να γίνει από την αρχή, να ξαναπεράσει δηλαδή από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

image
 
«Παλεύουμε για τη συνέχιση της ύπαρξης των δομών, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως εργαζόμενοι αλλά και για να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο των Κέντρων Πρόληψης» τόνισε κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Νίκος Λάιος. Όπως σημείωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης το 2011 τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι προσεγγίστηκαν από τις δομές πρόληψης. Από τότε η χρηματοδότησή έχει μειωθεί στο 50%. Στο υπ. Εσωτερικών δεν υπάρχει καν κωδικός χρηματοδότησης ενώ τα χρήματα από τον κωδικό του υπ. Υγείας τα διαχειρίζεται ο ΟΚΑΝΑ που όμως δεν τα αποδίδει στα Κέντρα Πρόληψης». 
 
Σύμφωνα με το Νίκο Λάιο «με την μη υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης η κυβέρνηση σπρώχνει τα 73 Κέντρα Πρόληψης να στραφούν σε ιδιωτική χρηματοδότηση για μέρος των υπηρεσιών τους». «Αν δεν δίνονται λεφτά ψάξτε να βρείτε χορηγίες από κοτοπουλάδες, μας έχουν διαμηνύσει» σημειώνει και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι «θέλουν δωρεάν κρατική παροχή υπηρεσιών πρόληψης για τους πολίτες». Αναφορικά με την ευθύνη για τη μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης αυτή βαραίνει, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. «Έχουμε μπλέξει σε έναν γραφειοκρατικό δαίδαλο. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα υπουργεία, τον ΟΚΑΝΑ και την ΚΕΔΕ. Όλοι «θέλουν» λύση αλλά κανείς δεν υπογράφει. Κυριαρχεί ότι πρέπει να πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις να καλέσουμε τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν τους αγώνες μας, να έρθουμε σε συνεννόηση μεταξύ μας, οι εργαζόμενοι, να βρούμε κοινούς στόχους, να κάνουμε διάλογο, να φτιάξουμε καινούργιο όραμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων». 
 
«Ότι πέτυχαν τα Κέντρα Πρόληψης το κατάφεραν οι εργαζόμενοι. Όταν δημιουργήθηκαν είχαν πει ότι θα λειτουργούσαν για ένα διάστημα που θα ήταν αναγκαία και μετά θα έκλειναν. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να τα καταστήσουν οιονεί κρατικές δομές. Είναι το έργο μας και δεν θα το αφήσουμε να χαθεί σε ψεύτικες γραφειοκρατικές διαδικασίες» επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου, Αλέξανδρος Σταθακιός.
 
«Απλήρωτη εργασία δεν νοείται. Η κυβέρνηση υπολογίζει στην παραίτηση γι’ αυτό έχουμε φτάσει στους τρεις μήνες κωλυσιεργίας» υπογράμμισε ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου, Τάσος Πετρόπουλος. «Εγκαταλείπουν την πρόληψη. Το λιγότερο δαπανηρό και πιο σημαντικό τομέα της Δημόσιας Υγείας. Οι παραλείψεις της πολιτείας δημιουργούν ευθύνη αποζημίωσης όσων προσδοκούν, δηλαδή, τους χρήζοντες βοήθεια, τους φορείς, τους δήμους αλλά και τους εργαζόμενους. Εκτός από νομικός ο αγώνας είναι και κοινωνικός. Προέχει η τεκμηρίωση της υποχρέωσης της πολιτείας σε σειρά αποφάσεων διεθνών οργάνων και διεθνών δεσμεύσεων. Θα προχωρήσουμε άμεσα» πρόσθεσε.
 
Φωνές εργαζομένων
 
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης και απευθύνονται σε γονείς, μαθητές και εφήβους, στρατευμένους, επαγγελματίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (πρόσφυγες, μειονότητες, φυλακισμένους) και φυσικά σε ανθρώπους που παρουσιάζουν εξαρτητικές συμπεριφορές (ουσίες, τζόγος κλπ)
 
Σήμερα υπάρχουν 73 Κέντρα Πρόληψης τα οποία καλύπτουν 50 νομούς της χώρας. Στα εννέα από αυτά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από έναν έως και επτά μήνες. Στα υπόλοιπα οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Παράλληλα δεν αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Εξαιτίας τούτου κινδυνεύει η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη κι αν βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση τα Κέντρα Πρόληψης ίσως να μην είναι πια σε θέση να εισπράξουν τα χρήματα.
 
Την ίδια στιγμή η αύξηση των περιστατικών είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, γιγάντια από τις αρχές της κρίσης. Ενδεικτικά στη Σάμο οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν αυξηθεί κατά 200% ενώ υπολογίζεται ότι στην πρωτεύουσα και την Αττική η κατάσταση είναι χειρότερη. Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο σε περιπτώσεις εξαρτημένων αλλά και κρίσεις πανικού, φοβίες, καταθλιπτικές συμπεριφορές ενώ πλέον είναι πολύ συχνά τα αιτήματα για παρεμβάσεις στα σχολεία, όπου σημειώνεται αύξηση των βίαιων περιστατικών αλλά και δυσκολίες στην τάξη.
 
«Είμαστε τέσσερα άτομα επιστημονικό προσωπικό και παλεύουμε με 100 σχολικές μονάδες. Είμαι 4 μήνες απλήρωτος και παλεύω μόνος μου. Ατομική σύμβαση – το όνειρο κάθε εργοδότη – εγώ αυτήν είχα από την αρχή» σημειώνει ένας από τους εργαζόμενους. Ενώ η κ. Μαρίνου από το Κέντρο Πρόληψης της Ρόδου λέει: «Δεν υπάρχει εποπτεία, ούτε εκπαίδευση σε νέα θέματα και υλικά. Η ποιότητα του σχεδιασμού επαφίεται στο δικά μας φιλότιμο».
 
«Βλέπουμε άθλιες συνθήκες σε σχολεία. Μαθητές και καθηγητές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κινούμαστε πλέον σε πολλά επίπεδα υποστήριξης» τονίζει ότι η κ. Τζάκου από το Κέντρο Πρόληψης Περιστερίου. «Κλείνουν συνεχώς φορείς κι απευθύνονται όλοι στα Κέντρα Πρόληψης. Στα σχολεία η κατάσταση είναι δύσκολη. Αγριεμένα τα παιδιά, τρελαμένοι οι καθηγητές. Όμως αγαπάμε τη δουλειά μας και θέλουμε δωρεάν παροχή για όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας» προσθέτει η κ. Λυμπέρη από την αντίστοιχη προνοιακή δομή του Αιγάλεω.
 
«Εγώ πληρώνομαι και μου είναι δύσκολο ακόμη και να το πω στους απλήρωτους συναδέλφους. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση στις υπηρεσίες μας. Δουλεύουμε διπλάσια. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Κι είμαστε δομές της κοινότητας. Είμαστε έξω. Δεν έρχονται σε εμάς όσοι έχουν ανάγκη. Πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς. Θα ήταν κρίμα να λείψει αυτό» τονίζει η κ. Μουλά από το Κέντρο Πρόληψης της Καλλιθέας.
 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 
Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν εκ μέρους του ΚΚΕ, η κ. Λούλα Καρατζά. «Δεν το έχουν σκοπό. Το σχέδιό τους είναι η αντικατάσταση των εργαζομένων με 5μηνίτες» σημείωσε αναφορικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και προέτρεψε σε πιο εντατικές κινητοποιήσεις σημειώνοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. «Το ΚΚΕ θα είναι μαζί σας με όλες του τις δυνάμεις» τόνισε ενημερώνοντας ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ειδική σύσκεψη την Τρίτη.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και Κώστας Ζαχαριάς βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους στη συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Εσωτερικών ενώ έχουν ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσαν προς τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Κατερίνα Μάρκου, καλώντας τα αρμόδια Υπουργεία, να συμμορφωθούν με την απόφαση 2501/25-02-2014 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, εγκρίνεται η Προγραμματική Σύμβαση για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης.
 

Τα αιτήματα των εργαζομένων
 
Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με ανάληψη υποχρέωσης από τα δύο Υπουργεία για την καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή και είναι τα ελάχιστα για τη λειτουργία τους στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
 
Άμεση καταβολή μισθών στους συναδέλφους των 9 Κέντρων Πρόληψης, που δουλεύουν απλήρωτοι.
 
Καταβολή των οφειλών Υπουργείου Εσωτερικών και των παράνομα μη αποδοθέντων από τον ΟΚΑΝΑ.
 
Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα.
 
Θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους, με μετεξέλιξή τους σε 73 Τοπικά Παραρτήματα 13 ΝΠΔΔ, με δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην κοινωνία.
 
Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης. Χωρίς καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών. Με άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας και όχι οι λογιστικοί «στόχοι» των «δανειστών».
 
«Οι αλυσίδες κάθε εξάρτησης σπάζουν με Ενεργοποίηση, Αντίσταση και Αλληλεγγύη. Γι’ αυτό το «πρωτογενές πλεόνασμα» ανθρωπιάς και οράματος παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας, κόντρα στο ρεύμα» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Ads