Άλλο ένα βήμα προς την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, έκαναν την Τρίτη οι τοπικές αρχές υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την ώρα που Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν τις διαμετρικά αντίθετες προτάσεις τους για μια λύση στην ουκρανική κρίση. Παράλληλα η Ε.Ε, μέσω της Βρετανίας και της Γαλλίας, προειδοποιεί εκ νέου τη Ρωσία με κυρώσεις ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για «προσάρτηση» της Κριμαίας, την οποία «έκλεψε» η Ρωσία από την Ουκρανία. Ότι είναι παράνομο το δημοψήφισμα διεμήνυσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). 

Ads

Στο τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας οι 78 από τους 81 βουλευτές ενέκριναν μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας» στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία. «Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος που δεσμεύεται να εγγυηθεί την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων στο έδαφός της», αναφέρεται στην εν λόγω διακήρυξη.

Οι βουλευτές δικαιολόγησαν την απόφασή τους βασιζόμενοι στο προηγούμενο του Κοσόβου που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία και έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, η Κριμαία «θα αιτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία να ενταχθεί σ’ αυτήν στη βάση μιας διακρατικής συμφωνίας, ως νέο τμήμα της Ομοσπονδίας», σημειώνεται στη διακήρυξη.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη» τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Κοσόβου το Διεθνές Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι «μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από μια περιοχή ενός κράτους δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ads

Άκαρπη η επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ

Άκαρπη απέβη η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Το θέμα συζήτησης ήταν οι προτάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίες κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο και συντείνουν σε μια διπλωματική λύση. «Ο κ. Κέρι εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει τις επαφές με τον κ. Λαβρόφ, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να είναι κατάλληλη για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει στις απαντήσεις της ρωσικής πλευράς», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο πλευρών, ωστόσο οι υπουργοί δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ουκρανικό.

ΟΑΣΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Παράνομο χαρακτήρισε, ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο», τόνιζε. Επίσης ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού.

Την Πέμπτη επίσης η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει τις προσπάθειές της να προσαρτήσει την Κριμαία, ενώ η Ένωση Γερμανών Εξαγωγέων, BGA, εκτίμησε ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Ρωσία θα ήταν πολύ επιζήμια για την Γερμανία αλλά θανατηφόρα για την Μόσχα. Όσον αφορά την ΕΕ εξετάζει στοχευμένες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους ακόμη και στο στενό περιβάλλον του Πούτιν. Οι κυρώσεις των 28 θα διατυπωθούν επισήμως την Δευτέρα. 

Γιανουκόβιτς: Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία, επανέλαβε ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της χώρας του. Στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη φυγή του από το Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «απόσπαση» της Κριμαίας, κάτι που απέδωσε στην πολιτική «των υπερεθνικιστών και των νεοφασιστών» που έχουν αναλάβει την εξουσία στη χώρα. «Όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις -και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ-θα επιστρέψω στο Κίεβο», ανέφερε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «να στηρίζει ένα πραξικόπημα» που διέπραξε «μια κλίκα υπερεθνικιστών και νεοφασιστών».

Νέα ενθοφρουρά στο Κίεβο

Στο Κίεβο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας νέας εθνοφρουράς από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού, ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας. Ο Τουρτσίνοφ κατήγγειλε την «κακοδιαχείριση» των ενόπλων δυνάμεων από τον προκάτοχό του και είπε ότι ο στρατός πρέπει να ανασυγκροτηθεί «ουσιαστικά από το μηδέν».

Επίσης, την Τετάρτη ένταλμα σύλληψης του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας, Ντμίτρο Γιάρος, εξέδωσε σήμερα ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας, σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης του επιχειρήματος της Μόσχας ότι «εξτρεμιστές» κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ο Γιάρος πρέπει να συλληφθεί για τις δημόσιες προτροπές του σε τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δραστηριότητες μέσω των μέσων ενημέρωσης».

Από την άλλη πλευρά, οι νέες δικαστικές αρχές της Ουκρανίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των φιλο-ρώσων ηγετών της Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία.

Στα ύψη η δημοτικότητα Πούτιν και Μέρκελ

Η πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι επικροτείται από τους συμπατριώτες του, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, καθώς τα δύο τρίτα των Ρώσων εγκρίνουν τους χειρισμούς του και η δημοτικότητα του έχει εκτιναχθεί σε στα ύψη, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ μετά την επανεκλογή του, το 2012.

Το ίδιο παρατηρείται και με την δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, που θεωρείται από το γερμανικό κοινό ως «διαχειρίστρια της κρίσης». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ενισχύθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 42%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern αλλά και του τηλεοπτικού δικτύου RTL. Θετικές οι εξελίξεις και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με ενίσχυση της δημοτικότητάς τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23%.