Για σκόπιμη στέρηση τροφής στους πρόσφυγες στον κυρίως παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιάρμουκ, κοντά στη Δαμασκό, κατηγορεί την κυβέρνηση Άσαντ η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την οργάνωση, το συριακό καθεστώς χρησιμοποιεί την τακτική αυτή ως όπλο πολέμου και μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί στον θάνατο τουλάχιστον 128 πρόσφυγες.

Ads

 
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, αντιμετωπίζοντας μία «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση» και ότι οικογένειες προσφύγων έχουν υποχρεωθεί να ζητιανεύουν για τρόφιμα στους δρόμους κινδυνεύοντας έτσι να σκοτωθούν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.
 
«Οι συριακές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας ως όπλο πολέμου τη στέρηση τροφής των αμάχων» υποστήριξε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης. «Oι ανατριχιαστικές περιγραφές οικογενειών που αναγκάζονται να τρώνε γάτες και σκύλους και οι άμαχοι που δέχονται τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αναζητώντας τροφή, αποτελούν συνηθισμένες λεπτομέρειες της ιστορίας φρίκης που συντελείται στον Γιάρμουκ» τόνισε.

image

image

Ads

Νεκροί πρόσφυγες στον καταυλισμό του Γιάρμουκ που φέρεται να πέθαναν από την πείνα

Ο Φίλιπ Λούθερ περιέγραψε την πολιορκία του καταυλισμού ως «συλλογική τιμωρία» του άμαχου πληθυσμού και κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να επιτρέψει άμεσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στον καταυλισμό. Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν πληροφορίες για νέες συγκρούσεις κοντά στον καταυλισμό Γιάρμουκ, ο οποίος εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 17.000 με 20.000 παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες.
 
Η ηλεκτροδότηση στον καταυλισμό έχει διακοπεί από τον Απρίλιο του 2013 και τα περισσότερα νοσοκομεία έκλεισαν καθώς εξαντλήθηκαν οι πιο βασικές ιατρικές τους προμήθειες. Πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στον Γιάρμουκ κατήγγειλαν στην οργάνωση ότι έχουν μήνες να φάνε φρούτα ή λαχανικά και τουλάχιστον το 60% των προσφύγων εκεί υποσιτίζονται.


 
Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε ως καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948, αλλά έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων από τα τέλη του 2012 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί ομάδες αντικαθεστωτικών.
 
Οι περισσότεροι από τους 180.000 Παλαιστίνιους στον Γιάρμουκ εγκατέλειψαν την μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητά τους, στη Συρία, αλλά περίπου 20.000 από αυτούς εγκλωβίστηκαν εκεί από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε η πολιορκία του καταυλισμού από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
 
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στον εμφύλιο να άρουν άμεσα τις πολιορκίες, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση στον Γιάρμουκ δεν έχει βελτιωθεί.

Ο ΟΗΕ προχώρησε στην παράδοση ειδών πρώτης βοήθειας στον καταυλισμό που διακόπηκε ωστόσο όταν κατέρρευσε η εκεχειρία ανάμεσα στους αντάρτες και σε φιλο-κυβερνητικούς παλαιστίνιους ενόπλους.