Σε αποχή από τη θεραπεία τους και το συσσίτιο έχουν προχωρήσει από τις 16 του μηνός οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού. Διαμαρτύρονται για τις τραγικές συνθήκες κράτησης και υγιεινής στο νοσοκομείο. Μάλιστα έχουν φτιάξει σελίδα στο twitter (Κολαστήριο Κορυδαλλού) δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο που προκαλούν αποτροπιασμό. «Μας στοιβάζουν τον ένα πάνω στον άλλο. Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών. Οι γιατροί είναι μόνο δυο για πάνω από 180 άτομα και τα φάρμακα δεν φτάνουν. Δεν έχουμε σαπούνια να πλυθούμε και καθαριστικά να καθαρίσουμε το χώρο» λέει οροθετικός κρατούμενος στο tvxs.gr από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, Άγιος Παύλος. Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών και την κατακραυγή το υπ. Δικαιοσύνης έσπευσε να ανακοινώσει ότι σε δυο μήνες θα είναι έτοιμη νέα πτέρυγα για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση οροθετικών και πασχόντων από σοβαρές ασθένειες κρατουμένων εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. Της Αγγελικής Δημοπούλου
Ads
«Έτσι κι αλλιώς βιώναμε προβλήματα υπερπληθυσμού. Αυτά έχουν κορυφωθεί τα δυο τελευταία χρόνια και αυξάνονται όσο περνά ο καιρός. Εγώ είμαι οροθετικός. Είμαι εδώ περίπου τέσσερα χρόνια. Όταν ήρθα ήμασταν 15 οροθετικοί κρατούμενοι και απασχολούσαμε το δεύτερο όροφο του νοσοκομείου. Πλέον είμαστε 187 οροθετικοί στους 220 ασθενείς. Έχουμε γεμίσει το δεύτερο όροφο κι έχουμε επεκταθεί και στον πρώτο μαζί με περίπου 40 ασθενείς καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς. Δεν έχουν που να μας βάλλουν και μας στοιβάζουν τον έναν πάνω στον άλλο. Στο δικό μου θάλαμο είχε τρία κρεβάτια. Πλέον έχει δέκα. Βάζουν κουκέτες πάνω από τα κρεβάτια κι έχουμε πλέον δεύτερο όροφο στο δωμάτιο. Στον πρώτο όροφο οι θάλαμοι έχουν μέχρι και 20 άτομα. Οι καινούργιοι τρόφιμοι μπαίνουν ακόμη και στο διάδρομο» λέει κρατούμενος του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο tvxs.gr.
Worried at reports of degrading conditions of prisoners #Korydallos jail hospital #Greece. Quick resolution necessary https://t.co/xHUQvRjCGB
— Nils Muiznieks (@CommissionerHR) February 24, 2014
Ads
Κίνδυνος φυματίωσης και επιδημίες ψωρίασης
«Υπάρχει ζήτημα με τη φυματίωση. Παλαιότερα όσοι θεωρούνταν ότι πάσχουν από φυματίωση έμπαιναν σε ειδικά κελιά – χώρους απομόνωσης ξεχωριστά μέχρι να εξεταστούν και αποδειχτεί αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στη φυματίωση. Αυτά τα κελιά πλέον έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης και μπαίνουν κατευθείαν στους θαλάμους μαζί με τους υπόλοιπους. Μέχρι να βγουν οι εξετάσεις τους οι ασθενείς αυτοί που μπορεί να είναι φορείς ίσως εκδηλώσουν τα συμπτώματα της φυματίωσης. Και υπάρχει μεταδοτικότητα από έναν κρατούμενο μπορεί να κολλήσει ένας άλλος κι από έναν θάλαμο ένας δεύτερος. Μπορεί να ξεσπάσει επιδημία. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η ψωρίαση που είναι μολυσματική. Για να αντιμετωπιστεί θέλει πολύ καλές συνθήκες υγιεινής. Θέλει αλλαγή στα σεντόνια, στα εσώρουχα, θέλει καθαριότητα. Δεν μας δίνουν τίποτα. Δεν δίνονται σεντόνια πρέπει να έχουμε από το σπίτι μας. Δεν μας δίνεται σαπούνι να πλυθούμε ούτε οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες. Αν τα έχεις όλα αυτά καλώς αλλιώς μπορείς να βρεις μόνο από κάποιον συγκρατούμενο που του περισσεύει ή αποφυλακίζεται. Όταν είσαι ψωριακός χρειάζεσαι καθαριότητα. Οι γιατροί δίνουν αλοιφές αλλά αν δεν αλλάζεις σεντόνια και δεν είσαι καθαρός δεν αναρρώνεις ποτέ. Τη μεταδίδεις και στους άλλους» εξηγεί ο κρατούμενος.
Τον χώρο του νοσοκομείου επισκέφθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας που επιδεινώνονται από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη προσωπικού, την παλαιότητα των χώρων και τις συνθήκες υγιεινής». Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ασθενών επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάζει δυο φορές τους ανθρώπους που ήδη πληρώνουν για το όποιο σφάλμα τους εκτίοντας την ποινή τους» και τονίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να θεωρεί το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «αποθήκη ασθενών μεταφέροντας εκεί κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας».
Οροθετικοί στη φυλακή
«Εγώ είμαι οροθετικός. Ο χώρος είναι ο πλέον ακατάλληλος. Κανονικά ένας οροθετικός πρέπει να έχει το δικό του χώρο γιατί μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει μια λοίμωξη λόγω πεσμένου ανοσοποιητικού. Δυο – τρεις οροθετικοί σε ένα δωμάτιο μπορεί ίσως να δικαιολογηθούν λόγω των συνθηκών της φυλακής αλλά από τους τρεις στους δέκα και τους είκοσι είναι τρομερή διαφορά. Κάποιος θα κάνει μια γρίπη, μια ψωρίαση και θα κολλήσουν όλοι. Πολλές φορές έχουν ξεσπάσει επιδημίες ψωρίασης που είναι πολύ μεταδοτική. Πρώτοι κολλούν αυτοί που έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό. Για τη δε γρίπη δεν φτάνουν τα εμβόλια. Αν κολλήσει ένας θα κολλήσουν όλοι. Εδώ κολλούν οι υγιείς πόσο μάλλον ο οροθετικός.
Οι περίπου 180 οροθετικοί έχουμε έναν γιατρό – παθολόγο που τελεί χρέη λοιμοξιολόγου. Ο γιατρός δεν είναι μόνιμος. Επισκέπτεται και τις γενικές φυλακές της Αυλώνας στη Θήβα όπου υπάρχουν οροθετικές γυναίκες. Δεν βρίσκεται εδώ καθημερινά αλλά κι εδώ να βρισκόταν κάθε μέρα ένας γιατρός για 180 άτομα; Στο υπόλοιπο νοσοκομείο υπάρχει άλλος ένας γιατρός χειρούργος. Οι υπόλοιποι είναι επισκέπτες ανά περίπτωση. Έρχονται τέσσερις φορές το μήνα για 300 ευρώ. Τώρα δε τους «κόβουν» κι αυτούς.
Εγώ είμαι παλιός οροθετικός. Όταν μπήκα στη φυλακή μπήκα σαν οροθετικός κι έπαιρνα από το νοσοκομείο τα φάρμακά μου. Άλλα παιδιά όμως ανιχνεύονται σαν οροθετικοί στο νοσοκομείο όταν περνούν από εξετάσεις για να γίνουν εργαζόμενοι στη φυλακή. Αν βρεθείς θετικός σε στέλνουν στο νοσοκομείο. Στους νέους οροθετικούς λοιπόν αργεί πάρα πολύ να δοθεί θεραπεία. Δεν ξέρω για ποιους λόγους. Δεν έχουν κονδύλια; Υπάρχει αδυναμία με το ΚΕΕΛΠΝΟ; Δεν ξέρω. Πάντως ενώ υπάρχουν παιδιά που έχουν ανάγκη φαρμάκων – γιατί δεν έχουν όλοι ανάγκη από φάρμακα – βρίσκονται ακάλυπτα για καιρό. Βέβαια κι όσοι παίρνουν φάρμακα μπορεί επίσης να μείνουν ακάλυπτοι για πολύ καιρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερο γιατί «καίγεται» η θεραπεία τους. Μετά δεν τους πιάνει πια και πρέπει να κάνουν αλλαγή που σημαίνει απώλεια κονδυλίων και για το κράτος αλλά και κίνδυνος για τους ασθενείς. Το ζήτημα των αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει καλυφθεί το τελευταίο διάστημα αλλά κατά καιρούς παρουσιάζεται έλλειψη φαρμάκων.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
Κάλεσμα σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το νοσοκομείο Κορυδαλλού, την Πέμπτη στις 18:30 το απόγευμα, απευθύνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Η Πρωτοβουλία απαιτεί «την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των ασθενών κρατουμένων» και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης «να αποσύρει τις εξαιρέσεις από την τροπολογία για τις ποινές και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα πραγματικής αποσυμφόρησης φυλακών».
Η μεγαλύτερη έλλειψη είναι στα παθολογικά φάρμακα. Δεν δίνονται τακτικά γιατί υπάρχει έλλειψη κονδυλίων. Δηλαδή ενώ παίρνω μια αντιβίωση όταν κρυώνω μου δίνει ο γιατρός το πρωί και το βράδυ δεν μου δίνει. Μου δίνει μετά από τρεις ημέρες. Δεν μπορεί να γίνει έτσι θεραπεία. Εγώ είχα πάει στον οφθαλμίατρο. Μου έγραψε ένα κολλύριο και δεν μου το έδωσαν ποτέ. Δεν υπάρχει. Επιπλέον υπάρχουν καρκινοπαθείς που κι αυτοί έχουν πρόβλημα με τα φάρμακα. Πάντως τα παθολογικά φάρμακα δεν δίνονται σχεδόν κατά κανόνα. Αυτά που δίνονται ανελλιπώς είναι τα ψυχοφάρμακα είτε για ψυχολογικούς λόγους είτε για καταστολή κι αν υπάρχει πρόβλημα αντικαθίστανται από άλλα παρόμοια».
Ποια υγιεινή;
«Οι κανόνες υγιεινής είναι από ελλειματικοί ως ανύπαρκτοι. Στο χώρο που βρισκόμαστε δεν κάνουν καθαριότητα «εργαζόμενοι» δηλαδή άλλοι φυλακισμένοι – υγιείς που κάνουν υπηρεσίες. Την καθαριότητα την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Καθαρίζουμε τους θαλάμους, τις τουαλέτες και την κουζίνα αν και θεωρητικά οι οροθετικοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με βρομιές και χλωρίνες. Μας δίνεται πάντως μια χλωρίνη τριών κιλών για 55 άτομα για μια εβδομάδα κι αυτή νερωμένη. Επομένως οι υποδομές ούτε καθαρίζονται ούτε συντηρούνται. Καπάκια στις τουαλέτες δεν υπάρχουν. Οι πόρτες στα ντουζ δεν κλείνουν. Εκεί που σερβίρεται το φαγητό στις κουζίνες είναι δίπλα οι κάδοι σκουπιδιών».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >