Στη Βουλή παρουσιάζεται την Τετάρτη από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος υποστήριξαν ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, με την διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου 67% των μετοχών του, εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Ads

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε εντός του κτηρίου, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου διαδήλωσαν και οι καθαρίστριες που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση «συνεχίζει, παρά τη μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών, χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα λιμάνια».

Για πολλαπλά οφέλη από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ενημέρωση στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Για να βγει η χώρα από την οικονομική δυσπραγία, χρειάζεται να γίνει τόπος που μπορεί να δεχθεί ξένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, να υποδεχθεί ξένους επενδυτές και να μην τους διώχνει, να μην τους απειλεί, να μην τους προπηλακίζει και να μην ποινικοποιεί τη διάθεση τους να επενδύσουν στη χώρα», ανέφερε.

Ads

Επίσης κατηγόρησε όσους αντιδρούν μιλώντας για «προσκολλημένους σε αγκυλώσεις», ενώ υποστήριξε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ συμβάλλει και στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης. «Όποιος μιλάει για συμβάσεις παραχώρησης να γνωρίζει ότι καμία σύμβαση δεν θα γινόταν με την παραχώρηση και των εργαζομένων και αυτό που θα γινόταν είναι να πηγαίναμε σε κατάργηση θέσεων εργασίας», σημείωσε.

«Πύλη Τουρισμού» χαρακτήρισε, τον ΟΛΠ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μανιατόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο Πειραιάς «δεν μπορεί να μείνει ένα υποβαθμισμένο τοπικό λιμάνι προς χάριν συμφερόντων και ιδεοληψιών». Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ανάγκη να βγούμε από το καβούκι μας και να παίξουμε σε μια διεθνή αγορά».

«Η κυβέρνηση των μνημονίων επεκτείνοντας την καταστροφική της πολιτική ξεκινάει με διαδικασίες εξπρές την προσπάθειας ξεπουλήματος της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, που θα μετατρέψει σε ιδιωτικό μονοπώλιο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια απόφαση εθνικά επίφοβη, κοινωνικά επιζήμια, οικονομικά καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους πολίτες, το δημόσιο. Μια απόφαση που εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε βάρος του λαού και τόπου. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι φορείς, με ενωτικό αγώνα, δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα αυτό που ζημιώνει τον τόπο και υπονομεύει κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας του», δήλωσε ειδικότερα η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να προβεί άμεσα στην πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ επιλέγοντας ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης που είναι σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και επισφαλές για το μέλλον των εργαζομένων καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι» τονίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2011 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 74,138% του ΟΛΠ και το 74,268% του ΟΛΘ.