Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) συνεχίζει να μας κρατά συντροφιά μέσα από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές του. Σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 20:30, προβάλλεται το αγαπημένο animation των Μαργιάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό «Περσέπολις» (Persepolis, 2007). Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Από το Ιράν, με το ξεκίνημα της Ισλαμικής Επανάστασης ξεκινά η παράδοξη περιπέτεια της ενηλικίωσης της μικρής κι άφοβης Μαρζάν, φτάνοντας ως το Παρίσι του σήμερα. Με αυτοσαρκασμό και αιχμηρό χιούμορ ζωντανεύουν οι εικόνες της σύγχρονης Περσίας μέσα από την αυθάδη, αστεία και τόσο αληθινή διήγηση της Μαργιάν Σατραπί.

image
 
Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) έχει ως μέλημα του, την καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του Κινηματογράφου. Επίσης, ενεργοποιεί τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να δημιουργήσουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά και καλλιτεχνικά τόσο τους ίδιους όσο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.
 
Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φιλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα αλλά και νεότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα, τα οποία εθελοντικά επιμελούνται μία σειρά μαθημάτων που εκτός από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

image
 
Επιπλέον, ο Κινηματογραφικός Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φορμά 8mm και digital. Ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.


 
Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 20:30 και πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αγαπημένο animation των Μαργιάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό «Περσέπολις» (Persepolis), παραγωγής του 2007. Η ταινία, προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας “Σινεμά των γυναικών”.

image
 
Τεχεράνη 1978. Τελευταίες μέρες του Σάχη. Η εννιάχρονη Μαρζάν έχει αποφασίσει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Θα γίνει προφήτης και Μπρους Λη! Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Χομεϊνί θα ανατρέψει τον Σάχη, στη χώρα θα επιβληθεί θρησκευτικός νόμος, οι γυναίκες θα αναγκαστούν να φορέσουν τη μπούργκα και χιλιάδες αντικαθεστωτικοί θα φυλακιστούν…
 
Μέσα σ’ αυτό το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και σε μια αστική οικογένεια διανοούμενων, η ασυμβίβαστη Μαρζάν ακούει πάνκ, Άιρον Μέιντεν και Άμπα. Παράλληλα πλακώνει στο ξύλο τα ξαδέρφια της και έχει «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τον Θεό. Όμως, μετά τη δολοφονία του αγαπημένου της θείου, και με το ξέσπασμα του πολέμου Ιράν – Ιράκ, η ζωή γίνεται αφόρητη και ο ατίθασος χαρακτήρας της την βάζει σε κινδύνους.

image
 
Η μόνη σωτηρία για τη, δεκατετράχρονη πια, μοναχοκόρη είναι η Ευρώπη, οπότε οι γονείς της τη στέλνουν να συνεχίσει το σχολείο στην Αυστρία. Για τους συμμαθητές της είναι η μουσουλμάνα εκπρόσωπος του φανατικού καθεστώτος του Χομεϊνί. Για τους ενήλικες είναι ένας ιρανικός βραχνάς. Η Βιέννη είναι πολύ αφιλόξενη για τη μικρή εξόριστη. Μόνη, ευάλωτη, με τις εφηβικές της κρίσεις και ένα σωρό παράξενους τύπους γύρω της, αλλά κυρίως με το πείσμα της, θα καταφέρει τελικά, να γίνει αποδεκτή.
 
Θα κάνει φίλους και θα ερωτευτεί, θα μπλέξει με περιθωριακούς, θα κινδυνέψει και τελικά, θα επιστρέψει απογοητευμένη στην οικογενειακή αγκαλιά και στην τυραννία του τσαντόρ και της βάναυσης αστυνόμευσης. Η δυσκολία της επανένταξης είναι σαν δεύτερη ξενιτιά. Μπαίνει στο πανεπιστήμιο και παντρεύεται. Μαζί με το πτυχίο παίρνει και το διαζύγιό της…

image
 
Η ηρωίδα μας, στα εικοσιτέσσερα της πλέον, συνειδητοποιεί πως όσο βαθιά νιώθει Ιρανή, άλλο τόσο της είναι αδύνατο να συνεχίσει να ζει στην πατρίδα της. Η επαναστάτρια γιαγιά, που μοσχοβολά γιασεμί και καπνίζει σαν φουγάρο, της συμπαραστέκεται στη δύσκολη απόφαση να ξαναφύγει, ίσως για πάντα. Το ίδιο κι οι προοδευτικοί και τρυφεροί γονείς της. Φεύγει για τη Γαλλία και φτάνει στο Παρίσι το 1994. Πρώτη μέρα αισιοδοξίας για το αύριο.
 
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης και αυτοβιογραφικής, κόμικς ιστορίας της Ιρανής σκηνοθέτιδας και εικονογράφου, Μαριάν Σατραπί. Επιστρέφοντας στα μονοπάτια μιας σκληρής εφηβείας και καταγράφοντας ταυτοχρόνως την καθημερινότητα στο Ιράν, η Σατραπί,  προσφέρει στον θεατή πληροφορίες που σπάνια θα μαθαίναμε αλλιώς.
 
Μέσω μιας λιτής αφήγησης, αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς, παρά την τραγικότητα των καταστάσεων που περιγράφονται, η ταινία εξελίσσεται σε μια ιρανική ιστορικοπολιτική τοιχογραφία τριών και πλέον δεκαετιών. Ταυτοχρόνως, η χρήση του ασπρόμαυρου κινουμένου σχεδίου ενεργοποιεί ένα ισχυρό πολιτικό όπλο: το χιούμορ. Καταφέρνει έτσι να εξασφαλίσει ισορροπίες που δύσκολα θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε μια αντίστοιχη εκδοχή της ιστορίας. 

image
 
«Περσέπολις» (Persepolis, Γαλλία – 2007)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαργιάν Σατραπί, Βινσέντ Παρονό
Μουσική: Ολιβιέ Μπερνέτ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χικάμ ΚαντιρίΧώρα 
Διάρκεια: 96 λεπτά
Με τις φωνές των: Κατρίν Ντενέβ, Ντανιέλ Νταριέ, Κιάρα Μαστρογιάννι


 
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το «Περσέπολις» των Μαργιάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό, κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής του 60ου Φεστιβάλ των Καννών το 2007, ενώ παράλληλα ήταν το όμορφο animation, ήταν και υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 2008.
 
Το φιλμ των Μαργιάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό «Περσέπολις» (Persepolis, 2007), θα προβληθεί σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο κινηματοθέατρο Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα) του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο: kinimatografiko.gr