Παρόλο που το χάσμα μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών παραμένει βαθύ, δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση για τη Χαριλάου Τρικούπη η εστίαση του ενδιαφέροντος σε ένα σκάνδαλο που αφορά έργα και ημέρες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ενός είδους αντίφαση: Στο περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου δεν έχουν κανένα πρόβλημα, κάθε άλλο, να τσαλακώνεται ο πρώην πρωθυπουργός, όμως τελικά διαπιστώνουν ότι το πολιτικό κόστος επιμερίζεται στο όλον ΠΑΣΟΚ, χωρίς εξαιρέσεις.

Ads

 
Είναι βαρύς ο απόηχος της αποκάλυψης της δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ προσώπων που κατηγορούνται για απάτη ύψους 9 εκ. ευρώ με εργαλείο μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004 από το ΥΠΕΞ για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, κρατώντας αποστάσεις από μια υπόθεση που αγγίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία ηγούνταν τότε ο στενός σύμβουλός του Αλεξ Ρόντος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Αφρική ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ.
 
Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου εκδόθηκε μια ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζεται λίγο – πολύ ότι ο ίδιος έβαλε κανόνες ελέγχου για τη λειτουργία των ΜΚΟ και ότι επιχειρείται επίθεση εναντίον του. (Ολοκληρη η ανακοίνωση παρακάτω)
 
«Έκπληκτος» για τα όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες περί εμπλοκής του στην υπόθεση με την ΜΚΟ που έπαιρνε τις «χρυσές» επιδοτήσεις, δηλώνει ο Άλεξ Ρόντος, τονίζοντας ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση. Μάλιστα, μιλώντας στο «Έθνος», τόνισε πως είχε θέσει επανειλημμένα το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.
 
Έχει κάποια σημασία ότι μόλις μια μέρα πριν ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ελενόπουλος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου, καλώντας όλους να μην αμφισβητούν τα επιτεύγματα της περιόδου 2010-2011. Αυτή η παρέμβαση είχε προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου και ακούστηκαν ειρωνικά σχόλια από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, χωρίς πάντως να δημιουργηθεί μια ανοιχτή αντιπαράθεση.
 
Η συγκυρία, άλλωστε, είναι έτσι κι αλλιώς ευαίσθητη για τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφού ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο αρχιτέκτονας της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο και μοιράζει κατά το δοκούν. Όπως έγινε γνωστό, θα πριμοδοτηθούν με μια έκτακτη ενίσχυση ένστολοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνει η διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την τοπική αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους όσοι έχουν ανάγκη. Η ουσία είναι ότι υπάρχει ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός για το ποιο κόμμα θα καρπωθεί τα όποια οφέλη από τις παροχές που θα γίνουν τον Απρίλιο και συνδέονται ευθέως με τις εκλογές του Μαΐου.
 
Στο ΠΑΣΟΚ η νευρικότητα είναι μεγάλη αφού δεν βρίσκεται κάποιος τρόπος για ενίσχυση των δυνάμεών του στην πορεία προς τις κάλπες. Το πείραμα της «Ελιάς» δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα παρά την υπερπροβολή του εγχειρήματος, ενώ σήμερα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά η οποία, το πιθανότερο, θα συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ. Οι συνεχείς απώλειες προβληματίζουν το επιτελείο Βενιζέλου που επένδυσε σε μια προσπάθεια ένωσης δυνάμεων, γύρω από την Πρωτοβουλία των 58, αλλά διαπιστώνει ότι, αντίθετα, εκδηλώνονται φυγόκεντρες τάσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου:

Ads

«Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.
 
Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:
 
Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.
 
Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.

 
Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
 
Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.

 
Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.

 
Επίσης υπενθυμίζεται ότι, η Οικονομική Αστυνομία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
 
Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
 
Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.

 
Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.
 
Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή – ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
 
Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».