Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ολομέλειας των 58 κατέληξε σε μια ανακοίνωση με την οποία για πρώτη φορά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Τυπικά, τίθενται συγκεκριμένοι όροι προς το ΠΑΣΟΚ, με κύριο τη σύνθεση ενός ευρωψηφοδελτίου που θα σηματοδοτεί ανανέωση και αξιοκρατία. Ουσιαστικά, έχει χαθεί από πολλούς μετέχοντες στην Πρωτοβουλία των 58 η πίστη στο εγχείρημα και αναζητείται αιτία ή αφορμή για εγκατάλειψη της προσπάθειας. Την ανακοίνωση δεν υπέγραψαν τέσσερις κινήσεις (Δυναμική Ελλάδα, Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές) ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρόνο και επίσπευση των διαδικασιών πραγματοποίησης της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε στις τοποθετήσεις του και ο Νίκος Μπίστης, μέλος του συντονιστικού των «58». Άλλωστε, ο Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους «58» τους ζήτησε να καθοριστεί η ημερομηνία της Συνδιάσκεψης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά, αφού υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση για ευρωεκλογές με σταυροδοσία.

Ads

Ορίστηκε, πάντως, μια τριμελής επιτροπή (Σ. Καρουζίδης, Χρ. Λάζος και Β. Βαμβακάς) που θα προσπαθήσει εκ μέρους των 58 να συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, χωρίς ακόμη να έχει δηλώσει πρόθεση συμμετοχής κανένα κομματικό στέλεχος και χωρίς να έχει κάνει βολιδοσκοπήσεις ο Ευ. Βενιζέλος.
 
Την ίδια ώρα, υπάρχει κύμα φυγής προς τη ΔΗΜΑΡ στελεχών που κινούνταν στην περιοχή ΠΑΣΟΚ+58. Σήμερα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε μέσω της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, ενώ και ο πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, έχει αποστασιοποιηθεί από τις διεργασίες για τη δημιουργία της «Ελιάς». Μάλιστα, ο Γ. Γεωργάτος, μέλος του Συντονιστικού των 58 και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, την προηγούμενη Παρασκευή συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του βουλευτή Επικρατείας και πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη, ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά (με συνέντευξή της στον Τύπο της Κυριακής) προανήγγειλε την ένταξή της στη ΔΗΜΑΡ.
 
Η απομάκρυνση δυνάμεων από την Πρωτοβουλία των 58 συνδέεται με την κατάρρευση κάθε προσχήματος ως προς την ευθεία και άμεση διασύνδεσή της με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό για ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης έγινε ολοφάνερος ο ηγεμονισμός του ΠΑΣΟΚ που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αυτονόμησης και πολιτικής χειραφέτησης στις συνεργαζόμενες κινήσεις. Η επιστροφή του Α. Λοβέρδου που εγκατέλειψε τη συνεργασία με τον Φ. Κουβέλη προφανώς δεν αρκεί για να δώσει πνοή σε ένα εγχείρημα που υποχωρεί, πριν καν ωριμάσει.
 
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για ονόματα υποψηφίων αναφέρονται σε πρόσωπα της νέας γενιάς, όπως ο Κ. Πιερρακάκης και η Αφ. Αλ Σάλεχ, ακόμη και ο γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης, χωρίς όμως να είναι σαφές ότι δεν θα εκφράσει επιθυμία συμμετοχής κάποιο από τα δοκιμασμένα στελέχη του κόμματος – κάτι που αν συμβεί μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για τη σταθερότητα των «58».
 
Ο Φ. Κουβέλης, ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις, προτίθεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες διακήρυξη συνεργασίας με τον Χ. Καστανίδη, τον Στ. Μανίκα, τον Π. Μπεγλίτη, ενώ έπεται και κείμενο με υπογραφές στήριξης της ΔΗΜΑΡ από πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών.
 

Η ανακοίνωση της ολομέλειας των 58
 
Οι 58 στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των δυνάμεων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στις ευρωεκλογές. Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, είναι ανάγκη να μην περάσει η πόλωση που επιδιώκει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σκηνικό οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις και τα στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να αντιτάξουν το όπλο της συνεργασίας και της ανανέωσης ταυτόχρονα. Οι 58 αγωνίζονται μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, για μια αλλαγή στην Ευρώπη που θα πει ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός.
 
Ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί στο όνομα της Παράταξης και με το πνεύμα παράταξης. Θα πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ψηφοδέλτιο αξιοκρατικό, ανανεωτικό που θα προκύψει από συναινετική διαδικασία και θα έχει την έγκριση όλων των μερών. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεώτερες γενιές είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠαΣΟΚ ήταν και ειναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος. Ως 58 δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Με αυτό το πνεύμα συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της Παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας.
 
Οι 58 συμμετέχουν στις προσπάθειες διατηρώντας τον χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με βάση το τετράπτυχο: εθνική ανασυγκρότηση και δουλειές – αλλαγή του πολιτικού συστήματος – γενναία στήριξη των αδύναμων και των φτωχών – περισσότερη αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση. Οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές.