Μείωση 2,6% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το 2013, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Την ίδια στιγμή, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας άλλαξαν ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγές για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, καθώς οι κατηγορίες τρόφιμα, στέγαση ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, καπνός και εκπαίδευση, έχουν πολύ μεγαλύτερο «βάρος» στο καλάθι της νοικοκυράς.

Ads

Σε ό, τι αφορά τον ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ πρόκειται για τον χαμηλότερο από το 2010. Τα σημερινά στοιχεία φέρνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2013 στο 3,7% περίπου, έναντι πρόβλεψης 4% στον προϋπολογισμό.

Άλλωστε, με αφορμή αυτά τα στατιστικά στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την ύφεση και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ, συνολικά, το 2013 μειώθηκε κατά 3,7% – αποτέλεσμα καλύτερο από την αρχική πρόβλεψη» και σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει «για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Ads

Επιπλέον υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες».

Ριζική αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών

Η εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας μέσω αυξήσεων της φορολογίας και αφαίμαξης των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών, άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, ώστε η ΕΛΣΤΑΤ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει των πληθωρισμό.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας  υπόψη ότι τα νοικοκυριά δαπανούν πλέον περισσότερα για τρόφιμα, αλλά και για ηλεκτρισμό- φυσικό αέριο- βενζίνη (λόγω αύξησης των τιμολογίων και των ΕΦΚ) και πολύ λιγότερα για ένδυση- υπόδηση, έπιπλα- οικιακό εξοπλισμό, μεταφορές, αναψυχή και για εστιατόρια ή ξενοδοχεία, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επικαιροποίηση του τρόπου υπολογισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αυτό έγινε μέσω της επικαιροποίησης της βαρύτητας (συντελεστές στάθμισης) που έχουν τα διάφορα είδη και υπηρεσίες που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Συγκεκριμένα, για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) του Ιανουαρίου, η ΕΛΣΤΑΤ έλαβε υπόψη της, τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2012, ώστε αυτά να αντανακλούν ένα επίκαιρο πρότυπο σύνθεσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στον δείκτη.

Στο επικαιροποιημένο «καλάθι της νοικοκυράς», τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πλέον μεγαλύτερους συντελεστές στάθμισης, σε σύγκριση με πριν, όταν λαμβάνονταν υπόψη η ΕΟΠ του 2008.

Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

  • τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά,
  • στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα
  • αλκοολούχα ποτά και καπνός
  • εκπαίδευση

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών και, κατ’ επέκταση, οι συντελεστές στάθμισης στον πληθωρισμό για οκτώ κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, τις εξής:

  • είδη ένδυσης και υπόδησης
  • εστιατόρια και ξενοδοχεία
  • έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, συνήθης συντήρηση κατοικιών
  • αναψυχή, πολιτισμός
  • μεταφορές
  • υγεία
  • επικοινωνία
  • διάφορα αγαθά και υπηρεσίες