Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού έχει σημειωθεί στο Ιράν από την κορύφωση της θρησκευτικής βίας επτά χρόνια πριν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ (η οποία γειτονεύει με τη Συρία) όπου οι σουνίτες αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού.

Ads

Ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν από τα τέλη Δεκεμβρίου επιχειρήσεις για την ανακατάληψη περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών. Οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται κυρίως με μέλη της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIS).

«Κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων εβδομάδων έως και 300.000 Ιρακινοί, δηλαδή 50.000 οικογένειες, εκτοπίστηκαν λόγω της ανασφάλειας στις περιοχές [των πόλεων] Ραμάντι και Φαλούτζα» ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στα τέλη Δεκεμβρίου συνοικίες του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας αλ-Άνμπαρ, καθώς και ολόκληρη η κοντινή πόλη Φαλούτζα, καταλήφθηκαν από τζιχαντιστές. «Η πλειονότητα των εκτοπισμένων προσέφυγε σε επαρχίες κοντινές στην αλ-Άνμπαρ, ενώ περίπου 60.000 πρόσωπα πήγαν σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά» σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Ads

Οι εκτοπισμένοι της αλ-Άνμπαρ προστίθενται στους πάνω από 1,1 εκατ. συμπατριώτες τους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της βίας και δεν έχουν επιστρέψει ως και σήμερα στα σπίτια τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου της περιόδου 2006-2007, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν ακόμη ανεπτυγμένες στη χώρα μετά την εισβολή του 2003.

Το Σάββατο ο κυβερνήτης της επαρχίας αλ-Άνμπαρ, Άχμεντ αλ Ντουλάιμι, έδωσε στους αντάρτες στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα διορία μίας εβδομάδας να παραδώσουν τα όπλα σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση αμνηστίας.