Στο αρχείο έχει τεθεί η έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για την πώληση του ΟΠΑΠ, την οποία διενέργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως διεμήνυσαν δικαστικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times. Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Ιωάννης Σέβης, έκρινε πως δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ads

Ο εισαγγελέας εξέτασε αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία. Από την έρευνά του δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις και στοιχεία ικανά για να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση. Ως εκ τούτου η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Οι αναφορές των δικαστικών πηγών ήρθαν μετά από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ξεκίνησε έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών για το σύννομο της διαδικασίας.

Την έρευνα επιβεβαίωσαν στους Financial Times συνεργάτες του Ι. Σέβη, ενώ αξιωματούχος στην Εισαγγελία δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να θελήσει να επεκταθεί περαιτέρω.

Ads

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, η έρευνα επικεντρώνεται σε ζητήματα διαφάνειας ενώ εεξετάζεται διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Απρίλιο η Βουλή και προέβλεπε την «αναστολή» της υποχρέωσης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) να διενεργεί έλεγχο σε πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον, στους  Financial Times φιλοξενείται η άποψη του εκτελεστικού πρόεδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Ευγένιου Γιαννακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο, η Αρχή δεν είχε τις δυνατότητες να παρακολουθεί τους εν δυνάμει επενδυτές. «Βασιζόμασταν στο ΤΑΙΠΕΔ για τους ελέγχους. Δεν υπήρχε νόημα σε επανάληψη της διαδικασίας και από εμάς», ανέφερε ο Ευ. Γιαννακόπουλος.

Στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη οι μετέχοντες στην Emma Delta και βασικοί επενδυτές στον ΟΠΑΠ είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σμετς και ο Έλληνας Δημήτρης Μελισσανίδης.