Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2012 την έρευνα μέσω κοινωνικών λειτουργών, για την καταγραφή του πληθυσμού των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Ο αριθμός που καταγράφηκε ήταν 200, σε Αθήνα (50) και Πειραιά (150).

Ads

 
Έκτοτε οι ΓτΚ ξεκίνησαν να επισκέπτονται τους άστεγους 2 φορές την εβδομάδα με κινητή ιατρική μονάδα. Ο στόχος του προγράμματος ήταν παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παροχή κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών και ελαφρύ γεύμα. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 2 φορές το μήνα και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.  
 
Οι ΓτΚ επεκτείνουν τη στήριξη αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του πρώτου Υπνωτηρίου Αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, το Νοέμβριο του 2013, σε κτίριο του Δήμου Αθηναίων.
 
Η δράση λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ-Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Απώτερος στόχος του είναι οι ωφελούμενοι να υποστηριχτούν και να ενδυναμωθούν ώστε να καταφέρουν να αναλάβουν την ευθύνη βελτίωσης της βιοτικής τους κατάστασης.
 
Το Υπνωτήριο προσφέρει προστατευόμενη προσωρινή στέγη/κατάλυμα σε 50 άστεγους καθημερινά, αλλά και εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Επίσης προσφέρει  δυνατότητα ανάπαυσης, ροφήματος και δεκατιανού γεύματος (snack), δυνατότητα ένδυσης και υπόδησης  και δυνατότητα χρήσης λουτρού.

* Σύμφωνα με  τη FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται για τους  άστεγους) (2012). Υπάρχει σημαντική έλλειψη έγκυρων και επίσημων στατιστικών στοιχείων στα θέματα στέγασης  και  αστέγων στην Ελλάδα. Στοιχεία μετά από έρευνα καταδεικνύουν  ότι ο αριθμός των άστεγων ατόμων και των ατόμων σε «προσωρινά καταλύματα», στην Αθήνα, είναι περίπου 11.000 (3000 Έλληνες και 8000 αλλοδαποί).