Το στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στο Γιαρμούκ αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, όπως σημειώνουν διεθνή μέσα. Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αδυνατούν να εισέλθουν στον προσφυγικό καταυλισμό από τον Δεκέμβριο του 2012 όταν ξεκίνησε η πολιορκία του από τις κυβερνητικές δυνάμεις μετά από την κατάληψή του από τους αντικαθεστωτικούς. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο αριθμός των νεκρών από τις εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011, ανέρχεται πλέον σε πάνω από 136.000. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο 47.998 πολίτες έχουν σκοτωθεί μεταξύ αυτών 7.300 παιδιά.
Ads
«Ο Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο αιματηρούς μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. «Θα συνεχίσουμε να καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον επιμένοντας ο φάκελος για όσα έχουν διαπραχθεί στη Συρία να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρει και ζητά «τη δίκη των δολοφόνων του συριακού λαού και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους».
Στον τελευταίο απολογισμό του, στα τέλη Δεκεμβρίου, το Παρατηρητήριο ανέφερε πως οι νεκροί ανέρχονταν σε 130.000. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει σφοδρές μάχες στο εσωτερικό του αντικαθεστωτικού μετώπου μεταξύ ανταρτών και μαχητών της Αλ Κάιντα, που επίσης πολεμούν κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Συνολικά 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό των αντικαθεστωτικών.
Στις τάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31.629, μεταξύ τους τουλάχιστον 8.000 τζιχαντιστές. Στις τάξεις των καθεστωτικών δυνάμεων, 53.167 στρατιώτες και κυβερνητικοί πολιτοφύλακες είναι νεκροί, όπως και 271 μέλη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 338 μέλη άλλων ξένων σιιιτκών φιλοκυβερνητικών οργανώσεων.
Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης 2.874 νεκρούς η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών και στις δύο πλευρές είναι μεγαλύτερος αλλά δεν μπορεί ακόμη να τεκμηριωθεί. Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές θεωρούνται ύποπτες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Υπό πολιορκία στο στρατόπεδο Γιαρμούκ
Περίπου 18.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο Γιαρμούκ ενώ η πολιορκία συνεχίζεται, όπως και οι μάχες στην περιοχή. Εκτιμάται πως 85 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Ιούνιο, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά αν δεν φτάσει στους πρόσφυγες η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί ούτε να μπει, ούτε να βγει, από το Γιαρμούκ, ενώ ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η απελπισία εξαπλώνονται στο Γιαρμούκ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της Δαμασκό. Η υπηρεσία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), που δραστηριοποιείται στη Συρία από το 1950 είναι η μοναδική οργάνωση που κατάφερε να μπει στο Γιαρμούκ το προηγούμενο διάστημα. Πολλοί από τους παλαιστίνιους, πρόσφυγες των ισραηλινοπαλαιστινιακών συγκρούσεων, βρίσκονται στο στρατόπεδο εδώ και δεκαετίες.
Καμία από τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου μέχρι σήμερα δεν παρέχει ασφαλή πρόσβαση στην περιοχή. Σύμφωνα με το RT, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Συρία δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς μαχητές για να αποχωρήσουν από το στρατόπεδο, ώστε και οι καθεστωτικές δυνάμεις να άρουν την πολιορκία. «Έχουν πραγματοποιηθεί τρεις γύροι διαπραγματεύσεων αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συμφωνία», σημειώνει. Τα μέλη της UNRWA κατάφεραν τις προηγούμενες ημέρες να εισέλθουν στην πολιορκούμενη περιοχή. «Πλήθος απελπισμένων ανθρώπων περιμέναν για τρόφιμα. Οι τεράστιες ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από όσα τους προσφέραμε», ανέφερε στο Inter Press Service ο Κρίστοφερ Γκανες, εκπρόσωπος της UNRWA.
Από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου η UNRWA πέρασε στο στρατόπεδο προσφύγων στο Γιαρμούκ μερικές εκατοντάδες δέματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Γκάνες η UNRWA έχει προσφέρει μέχρι σήμερα συνολικά 1.026 δέματα με τρόφιμα. Η διανομή συνεχίζεται με τη συριακή κυβέρνηση να έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διευκολύνει την διαδικασία διανομής, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο στρατόπεδο εξακολουθούν να υποσιτίζονται. «Αυτά που προσφέρουμε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τις ανάγκες που υπάρχουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος της UNRWA.
Κάθε δέμα περιέχει τρόφιμα για μια μέση οικογένεια για μόλις 10 ημέρες. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η πρόσβαση της UNRWA στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός, αναφέρει ο Γκανες περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν. Όπως σημειώνει παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα και αναιμία, ενώ γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα λόγω έλλειψης φροντίδας. Υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, σε έκθεσή της για το στρατόπεδο προσφύγων στο Γιαρμούκ, κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση», αναφέροντας επιπλέον πως κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και παραστρατιωτικές ομάδες, επιβάλλουν «συλλογικές τιμωρίες» στους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η παρεμπόδιση ανθρωπιστική βοήθειας σε αμάχους αποτελεί έγκλημα πολέμου και είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκόλυνση του έργου τους, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες (Γενεύη ΙΙ) που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών θα δώσουν διέξοδο στους εγκλωβισμένους. Το Inter Press Service, σημειώνει πως αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία, οι δύο πλευρές συζητούν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και στην Παλιά Πόλη της Χομς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >