Ολοκληρώνονται για τον μήνα Ιανουάριο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Οι ιδιαίτερες προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ, συνεχίζονται για το 2014 αυτή την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί» του Ηλία Δημητρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, ολοκληρώνονται και για τον μήνα Ιανουάριο.
 
image
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. 
 
Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.
 
Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο τέταρτος αυτός κύκλος του Ιανουαρίου που ολοκληρώνεται αυτή την Πέμπτη 30 του μηνός, αποτελεί τη θεματική ενότητα: οι τόποι δίπλα μας. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
 
Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Πύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί» (Ο (ου)τόπος της συνύπαρξης) του Ηλία Δημητρίου (Παραγωγή: 2003 / Ελλάδα / Διάρκεια 52 λεπτά).

image

Ads

Το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να εξερευνήσει τις ριψοκίνδυνες ζωές των ανθρώπων που ζουν στο επίφοβο περιβάλλον της «νεκρής ζώνης». Παράλληλα εξερευνεί αν όντως η Πύλα αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, όπως οι ελληνοκυπριακές αρχές ισχυρίζονται.

 
Στην Πύλα, η εκκλησία και το τζαμί είναι δίπλα-δίπλα. Ή μήπως το ένα προσπαθεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του άλλου; Η φωνή του χότζα γίνεται ένα με τη φωνή του παπά. Ή μήπως ο ένας προσπαθεί να υπερκαλύψει τον άλλον; Η Πύλα, ως το μοναδικό ετερόκλιτο χωριό, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Κύπρο.
 
Το 1974 χωρίστηκε όλη η Κύπρος… Όντως όλη; Ένα χωριό παρέμεινε εκτός αυτής της διαίρεσης, με τίμημα να βρίσκεται οριοθετημένο στη μέση του πουθενά, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η ζωή εκεί, όπως και σε όλα τα ασταθή οικολογικά περιβάλλοντα, δεν είναι καθόλου εύκολη για αυτούς που ζουν στη “Νεκρή Ζώνη”. Ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2003, τα σύνορα της Κύπρου άνοιξαν και οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν από το ένα μέρος στο άλλο.
 
Ο Ηλίας Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1965. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ. H πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο «Fish n’ chips», μια συμπαραγωγή Κύπρου – Ελλάδας – Αγγλίας, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Montreal World Film Festival του Καναδά, τον Αύγουστο του 2011. Το φιλμ, χάρισε στον Ηλία Δημητρίου το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012, ενώ ήταν και υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στην ίδια διοργάνωση.
 
Το ντοκιμαντέρ «Πύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί» του Ηλία Δημητρίου, θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.