Συζητήθηκε στο Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση του ελληνικού δημοσίου να τεθεί η ΕΛΒΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η απόφαση θα εκδοθεί εντός τριών ημερών και θεωρείται τελεσίδικη. Παρέμβαση στο δικαστήριο έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που κατήγγειλαν το Δημόσιο ως υπαίτιο για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία, όπως τόνισαν, έχει περιέλθει η εταιρεία. Διαβάστε επίσης: Ποινική δίωξη σε βάρος πρώην μελών της διοίκησης των ΕΑΣ
Ads
Κατά τη διάρκεια της επ’ ακροατηρίου συζήτησης, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου, διά των μαρτύρων τους, εξήγησαν τους λόγους που η βιομηχανία πρέπει να οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Τόνισαν ότι η εταιρεία παράγει μόνο ζημιές που κατά το διάστημα 2006-2013 έφτασαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ κανένα από τα επενδυτικά πλάνα που εκπονήθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν οδήγησαν σε αναθέσεις έργων και συμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος της Αttica Bank, στην οποία απευθύνθηκε το δημόσιο αναζητώντας επενδυτή, κατέθεσε ότι έγιναν επαφές μέσω των επενδυτικών τραπεζών Morgan Stanley και Citi, όπως και με γερμανικές εταιρείες – συνεργαζόμενες με την ΕΛΒΟ – δίχως όμως αυτές να καταλήξουν, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας (33 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και 15 εκατ. ευρώ προς άλλους πιστωτές), αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο μάρτυρας, η ΕΛΒΟ, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, χρειάζεται ετήσιο τζίρο ύψους 70 εκατ. ευρώ.
«Το Δημόσιο οδήγησε την ΕΛΒΟ σε αδιέξοδο»
Παρέμβαση στο δικαστήριο έκαναν, από την πλευρά τους, και οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, που έδωσαν μαζικά το «παρών» από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.
Στην τοποθέτησή τους, κατέστησαν το Δημόσιο ως υπαίτιο για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία, όπως τόνισαν, έχει περιέλθει η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της εφόσον είχε καταβληθεί το υπόλοιπο των 7,5 εκατ. ευρώ από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και τα 7,2 εκατ. ευρώ που οφείλει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης από το 2009 για εκτελεσμένα έργα.
Αναφέρθηκαν ακόμη στις μειώσεις των τελευταίων ετών, στις μισθολογικές περικοπές, αλλά και σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ για τη δυνατότητα ανάληψης έργων που θα ενισχύσουν τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Τόνισαν δε, ότι στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί σχεδόν πέντε μηνών.
Τη διαδικασία παρακολούθησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ.), δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, όπως και ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >