Δεύτερο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον Άγγελο Φιλιππίδη κατόπιν δίωξης που άσκησε εναντίον του η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου για την υπόθεση του ΤΤ. Η δίωξη του ασκήθηκε στο πλαίσιο διώξεων εις βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί διοίκησής του. Σημειώνεται ότι ο Φιλιππίδης κρατείται ήδη σε τουρκικές φυλακές και αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα. Το νέο ένταλμα σύλληψης εκιμάται να προκαλέσει καθυστέρηση στην έκδοση του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς τα στοιχεία της νέας δικογραφίας θα πρέπει να αποσταλούν μεταφρασμένα στις τουρκικές Αρχές.

Ads
Η αποστολή των νέων στοιχείων είναι υποχρεωτική, καθώς εάν δεν ληφθούν υπόψη από τη Δικαιοσύνη της Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν στην απόφαση έκδοσης, ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Αφορμή για την άσκηση της νέας δίωξης στάθηκαν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο του επικεφαλης της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, σύμφωνα με τα οποία το Τ.Τ. χορήγησε δάνεια 104,7 εκατ. ευρώ σε σειρά εταιρειών. Για τη νέα υπόθεση, που αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις real estate του Παναγιώτη Ευθυμίου το διάστημα από 21-01-09 έως 08-04-2009, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε συνολικά 15 πρόσωπα, κάποια από τα οποία είναι ήδη κατηγορούμενοι στην προηγούμενη δικογραφία. 

Διαβάστε για την υπόθεση του σκανδάλου του ΤΤ

Ειδικότερα, διερευνάται το δάνειο ύψους περίπου 52 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε από τη διοίκηση Φιλιππίδη, στις αρχές του 2009, προς την εταιρεία real estate EKTASIS DEVELOPMENT, συμφερόντων Παναγιώτη Ευθυμίου. Η εταιρεία υπέβαλε στη συνέχεια αίτηση που έγινε δεκτή για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Ads

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 761/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οφειλές της εταιρείας αυτής προς τους πιστωτές, ανέρχονταν συνολικά σε 280.000.000 ευρώ, με πρώτο πιστωτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το ποσό των 52.382.043,92 ευρώ. Ωστόσο, παρόλο που η εν λόγω εταιρεία υπήχθη τελικά στη διαδικασία συνδιαλλαγής, αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, αλλά για τρία ολόκληρα χρόνια (ως το τέλος του 2012) οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν την ασυλία του άρθρου 99.

Επίσης διερευνώνται τα δάνεια προς τις εταιρείες ASPEN Ακινήτων και ALMOND Ακινήτων. Στο εισαγγελικό πόρσιμα αναφέρεται πως η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 12,78 εκατ., ενώ η εταιρεία ALMOND έλαβε δάνειο ύψους 18,48 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω δύο εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ανήκαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore εταιρείες με έδρα τις Παρθένες Νήσους και εμφανιζόμενους δικαιούχους έναν άντρα και μια γυναίκα που ήδη είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα, πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου, δικαιούχος επίσης μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρείας ΕΚΤΑΣΙΣ.