Στο χορό της κατασκοπείας συνεχίζουν να βρίσκονται οι ΗΠΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα ότι οι παρακολουθήσεις δεν θα γίνονται «αδιακρίτως» οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προκειμένου να αποστρέψουν από πάνω τους τα βλέμματα περνούν στην αντεπίθεση κατηγορώντας για παρακολουθήσεις τη Ρωσία αλλά και τον Έντουαρντ Σνόουντεν ως δικό της πράκτορα.
Ads
Η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike υποστηρίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση κατασκοπεύει εκατοντάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες. Σύμφωνα με την εταιρεία, μεταξύ των θυμάτων της, άγνωστης μέχρι σήμερα, εκστρατείας κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνονται εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης: Οι διαρρήκτες του FBI
Η CrowdStrike δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του υλικού που υπεκλάπη ή την ταυτότητα των εταιρειών που έπεσαν θύματα, επικαλούμενη συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με την έρευνά της. «Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι υποκινήθηκαν από το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει τη βιομηχανία της χώρας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σημαντικούς τομείς εθνικής σημασίας» δήλωσε στο Reuters ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της CrowdStrike. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση συνδέεται με τέτοιου είδους κατασκοπεία.
Ανέφερε ακόμη ότι η CrowdStrike παρακολουθεί τις δραστηριότητες μίας ρωσικής εταιρείας με την επωνυμία «Energetic Bear» εδώ και δύο χρόνια. Η εταιρεία του εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατασκοπείας λόγω των τεχνολογικών δεικτών αλλά και από την ανάλυση των στόχων που επελέγησαν και των δεδομένων που εκλάπησαν. «Είμαστε πολύ σίγουροι γι’ αυτό», τονίζει ο Αλπέροβιτς. Σύμφωνα με την CrowdStrike θύματα της ρωσικής παρακολούθησης είναι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες. Στη λίστα με τους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και
Στο μεταξύ σε μια εκστρατεία κατά του Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν επιδοθεί Αμερικανοί βουλευτές κατηγορώντας τον για συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ίδιος χαρακτηρίζει εξωφρενικούς τους υπαινιγμούς, διευκρινίζοντας ότι έδρασε μόνος.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, που σύμφωνα με το έντυπο πραγματοποιήθηκε από τη Μόσχα με κρυπτογράφηση, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ δήλωσε: «Αυτό το περί Ρώσου κατασκόπου είναι εξωφρενικό». Τόνισε ότι «αναμφίβολα έδρασε μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια από κάποιον, πολλώ δε μάλλον από (ξένη) κυβέρνηση». Υποστήριξε επιπλέον ότι οι κατηγορίες δεν πείθουν γιατί είναι ξεκάθαρα ψευδείς και ο αμερικανικός λαός είναι «εξυπνότερος απ’ ότι θεωρούν οι πολιτικοί».
Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο ο Σνόουντεν να βοηθήθηκε από τη Ρωσία για να κλέψει και να αποκαλύψει τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. «Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που κατέληξε στα χέρια – τη στοργική αγκαλιά – ενός πράκτορα της FSB στη Μόσχα. Δεν νομίζω ότι ήταν σύμπτωση», ανέφερε ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού NBC και αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, τη διάδοχο της διαβόητης KGB.
Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αποδείξεις πως ο Σνόουντεν είχε βοήθεια. Στη συνέντευξη στο New Yorker ο Σνόουντεν ότι αν ήταν Ρώσος κατάσκοπος δεν θα πήγαινε στο Χονγκ Κονγκ ούτε θα παρέμενε για τόσο μεγάλο διάστημα στο αεροδρόμιο της Μόσχας μέχρι να του επιτραπεί η παραμονή στη χώρα. «Οι κατάσκοποι έχουν καλύτερη μεταχείριση» σχολίασε.
Επιφυλακτικοί οι Αμερικάνοι για τις εξαγγελίες Ομπάμα
Στο μεταξύ οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών προκειμένου να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις και η καταγραφή τηλεφωνημάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rasmussen που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) πιστεύουν ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) θα συνεχιστεί ή θα ενταθεί. Μόλις το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι εμπιστεύεται τον Ομπάμα, την κυβέρνησή του, το Κογκρέσο και τα δικαστήρια για να διασφαλίσουν πως τα προγράμματα παρακολουθήσεων θα τηρούν τις συνταγματικές διατάξεις και θα σέβονται την ιδιωτικότητα. Οι μισοί Αμερικανοί (49%) είπαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 πιθανών ψηφοφόρων και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο ±3%.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των υπηρεσιών στο εξωτερικό και θα μεταρρυθμίσει το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων. Ζήτησε επίσης από τις υπηρεσίες να του προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη φύλαξη των δεδομένων αυτών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >