Νέα εντάλματα σύλληψης και νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται προστεθούν το επόμενο διάστημα για την υπόθεση των θαλασσοδανείων του ΤΤ, λόγω των οποίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε «μαύρη τρύπα» ύψους 524 εκατ. ευρώ.

Ads

 
Το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει πως θα υπάρξουν νέες διώξεις, καθώς στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει ακόμη δεκατέσσερις περιπτώσεις δανειοδοτήσεων. Όπως σημειώνεται οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα σε βάρος 30 προσώπων αφορούν μόνο τρεις (Όμιλος Γριβέα, ALAPIS και όμιλος ΔΕΜΚΟ) από τις συνολικά δεκαεπτά περιπτώσεις ύποπτων δανειοδοτήσεων. Το επόμενο διάστημα οι αρχές θα εξετάσουν ποιες από αυτές συνιστούν ποινικά αδικήματα.
 
Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει πως επίκειται άσκηση νέων ποινικών διώξεων από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, που θα βασίζεται σε στοιχεία από δεύτερο, συμπληρωματικό πόρισμα της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το εν λόγω δεύτερο πόρισμα αφορά σε δάνεια 104.700.000 ευρώ, τα οποία η διοίκηση του Τ.Τ. έδωσε από τις 21/1/2009 μέχρι 8/4/2009, σε τρεις εταιρείες ακινήτων που κρύβονταν πίσω από άλλες off shore εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Υπενθυμίζεται πως η ζημιά από τις τρεις περιπτώσεις δανείων για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί διώξεις εκτιμάται περίπου 345 εκατ. ευρώ και αφορούν στην περίοδο από το 2006 έως το 2012.
 
Η τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 104,7 εκ. ευρώ μετά από αιτήματα εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος της η Σοφία Μιλτ. Τόλου), ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος Ευάγγελος Αποστολάτος) και EKTASES DEVELOPMENT AE (με δικαιούχους τα μέλη της οικογένειας Ευθυμίου και συγκεκριμένα τους Παναγιώτη, Μαγδαληνή, Ευάγγελο και Χρήστο).
 
Στην υπόθεση εμπλέκεται ο όμιλος εταιρειών «Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010 ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΕ», με δικαιούχο τον Λουκά Έλληνα, η οποία φέρεται να αγοράζει το 2011 τα ακίνητα που ανήκουν σε τρεις από τις παραπάνω εταιρείες και ήταν ήδη υποθηκευμένα στο Τ.Τ. Μεταξύ άλλων οι αρχές, σχετικά με τις νέες διώξεις, εξετάζουν και την μεταφορά κεφαλαίων με εμβάσματα στην Κύπρο σε θυγατρικές των δανειοληπτριών, εταιρείες, ενώ η μεταφορά κεφαλαίων έγινε μέσω της ίδιας της Τράπεζας, οι υπηρεσίες της οποίας απέστειλαν τα σχετικά εμβάσματα των πιστούχων εταιρειών στις θυγατρικές τους.
 
Σύμφωνα πάντα με το «Έθνος της Κυριακής» στο στόχαστρο έχει μπει και η εταιρεία Master Holdings AD με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, την οποία ο Α. Φιλιππίδης είχε συστήσει από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή, Μάριο Βαρότση, καθώς ελέγχεται εάν μέσω αυτής της off shore ξέπλενε χρήματα από μίζες για τις “δανειακές εξυπηρετήσεις” που έκανε.