Επτά εντάλματα-φωτιά για στελέχη του ΤΤ και γνωστούς επιχειρηματίες έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους ανακριτές την Τετάρτη. Τα εντάλματα αφορούν τις ακάλυπτες δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2006 έως το 2011. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί σε Αθήνα και Θεσσάλονικη τρία άτομα, ενώ συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος 25 προσώπων μεταξύ των οποίνων επιχειρηματίες, επικεφαλής αλλά και υπάλληλοι του Τ.Τ. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκτέλεση των ενταλμάτων. Τι αναφέρουν τα πορίσματα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγγελέως διαφοράς, Πόπης Παπανδρέου.
Ads
Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τους Αγγελο Φιλλιπίδη – πρώην διοικητή του ΤΤ, Χάρη Σιγανό – πρώην στέλεχος του ΤΤ, Κυριάκο Γριβέας, Αναστασία Βάτσικα (σύζυγος Γριβέα).
Έχει ήδη εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης κατά του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν συλληφθεί και οι Μάριος Βαρώτσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Γιαγκούδης, που παλαιότερα ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εργασιών Δικτύου στην ΤΤ Ηellenic Ρostbank. Σημειώνεται πως ο ιατροδικαστής φέρεται να επισκέφτηκε την ιδιωτική κλινική, στην οποία νοσηλεύεται ο Κοντομηνάς, και ζήτησε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να γίνει γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στον ανακριτή έχει οδηγηθεί και μια 25χρονη υπάλληλος του ΤΤ, που επίσης συνελήφθη.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατόπιν του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και μεταξύ των κατηγοριών είναι τα αδικήματα για απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ειδικότερα οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την εισαγγελέα αφορούν πέντε κακουργήματα:
- Απάτη κατά του Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αδίκημα που επισύρει ισόβια
- Απιστία κατ’ εξακολούθηση, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ
- Άμεση συνέργεια στην απιστία
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες
- Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πλέον πρόσφατες υποθέσεις που αφορούσαν δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν αυτή της δικαστικής διαμάχης του ΤΤ με την εταιρία ΔΕΜΚΟ, που είναι συμφερόντων Κοντομηνά. Η ΔΕΜΚΟ είχε καταγγείλει την συμφωνία μετοχών με το ΤΤ για την Post Credit (πρώην Best Lines) – εταιρία παροχής πιστώσεων που είχαν οι δυο επιχειρήσεις από κοινού – αιτούμενη 59,3 εκατομμυρίων ευρώ αν το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία, ή σε διαφορετική περίπτωση αιτούμενη 29,6 εκατομμύρια ευρώ συν 3 εκατομμύρια ποινική ρήτρα, δηλαδή 32,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Από την δική του σκοπιά, το ΤΤ ζητούσε από το διαιτητικό δικαστήριο να πληρώσει 1 ευρώ ανα μετοχή και να επιβληθεί ρήτρα 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΜΚΟ, θεωρώντας την υπεύθυνη για την παραβίαση της συμφωνίας μετόχων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΜΚΟ και του ΤΤ είχε συναφθεί το 2008 επι διοίκησης Φιλλιπίδη. Το ΤΤ κατέβαλε αρχικά ένα ποσό και συμμετείχε μετέπειτα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 50% της εταιρείας. Κατόπιν είχε συμφωνηθεί πως το ΤΤ θα χρηματοδοτούσε την Post Credit τα επόμενα χρόνια. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο έγιναν έρευνες γύρω από τα πολύ μεγάλα δάνεια της Cosmoline που είχε συνάψει ο ίδιος επιχειρηματίας.
Μια άλλη περίπτωση είναι η η περίπτωση της χορήγησης δανείου ύψους 19.000.000 ευρώ στην εταιρία «Εμπορική, Ξενοδοχειακή Εταιρία Συμμετοχών» συμφερόντων Γριβέα και της συζύγου του Βάτσικα. Το δάνειο είχε ζητήθεί ως κεφάλαιο κίνησης αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε έτσι. Πάντως, συνολικά εκτιμάται πως το ύψος των δανείων που δόθηκαν προς “φίλους” ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 500 εκατομμύρια.
Διαβάστε επίσης: Το πάρτι του ΤΤ, ο Γριβέας, ο Αντρίκος και οι γαλαντόμες διοικήσεις
Μιλώντας στον ANT1 ο Άγγελος Φιλιππίδης δήλωσε πως βρίσκεται «σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό». «Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση. «Θα έρθω να απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια και θα δώσω εξηγήσεις στον ανακριτή», τόνισε. Σε άλλη του παρέμβαση στον ΣΚΑΙ, ο Α. Φιλιππίδης είπε πως ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια και εκτίμησε οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;»
«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών. Τα δάνεια του Ομίλου DEMCO, που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ομίλου της DEMCO, Δημήτρης Κοντομηνάς.
Πορίσματα φωτιά
Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.
Στοιχεία σοκ που έφερε στο φως η έρευνα του προέδρου της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα («ξέπλυμα») Παναγιώτη Νικολούδη.
Η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τοΈθνος, Χρηματικά ποσά που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση. «Το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή η δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».
Η αρχή του σκανδάλου έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Εκτός από τα δάνεια αυτά που «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά ακόμη τρεις εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ, ενώ στις 30 Νοεμβρίου του 2011 φέρεται επιπλέον ότι εξαγόρασε ποσοστό της εταιρείας που είχε χρηματοδοτήσει αρχικά με 17 εκατομμύρια ευρώ, αντί 500.000 ευρώ». Η ζημιά της τράπεζας υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ωστόσο το σύνολο των χαριστικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενο από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)» επισημαίνει η Αρχή. «Τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούνταν σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας» προσθέτει.
Ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε, δηλαδή ως κεφάλαιο κίνησης, αναλήφθηκε από τους μετόχους Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες. «… Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της» αναφέρει η Αρχή.
«Τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών σε διαφορετικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Λαϊκή, Πειραιώς). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το «έσπασαν» με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων» αναφέρει η Αρχή. Με τον τρόπο αυτό απέκρυψαν τα ίχνη των χρημάτων.
Από άλλα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, η τράπεζα από κοινού με την εταιρεία C&C των Γριβέα – Βάτσικα ίδρυσαν ακόμη μία εταιρεία, την Postbank Green Institute, στην οποία το ΤΤ συμμετείχε με ποσοστό 50%. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από τον οποίο η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω… δανεισμού από την τράπεζα.
Το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου
Η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου ξεκίνησε την έρευνα τον Ιούνιο του 2013. Στην πολυσέλιδη πορισματική αναφορά της περιγράφει τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το ΤΤ τη χρονική περίοδο από το 2007 έως το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς να τηρηθεί κανένας από τους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Οι επιχειρηματίες δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για ολόκληρο το διάστημα.
Το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξαν περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε offshore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αφορούν μόνο στις ροές των δανείων.
Μάλιστα τονίζεται ότι στην υπογραφή των συμβάσεων αναγραφόταν ρητά ότι δεν επιτρέπεται το ΤΤ να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου. Η εισαγγελέας στο πόρισμά της αναφέρει ότι τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν αλλά αποκλειστικά για τη δημιουργία πλουτισμού και όχι ενίσχυσης κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες: το δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και η εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ, το δάνειο 100 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, δάνεια 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ προς τους Κ. Γριβέα και Α. Βάτσικα αντίστοιχα. Υπάρχουν φυσικά και άλλες περιπτώσεις μικρότερων ποσών οι οποίες εξετάζονται.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >