Στη δημοσιότητα έρχονται τα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε ο Πάνος Ευσταθίου για δωροδοκία από τον ίδιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί, ενώ επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Αντώνη Κάντα, για τον οποίο ανέφερε πως του ζητούσε εκβιαστικά χρήματα.
Όπως σημειώνεται στο Βήμα, που δημοσιεύει ολόκληρο το απολογητικό υπόμνημα, ο Π. Ευσταθίου κάλυψε τον τραπεζίτη Φάνη Λύγινο, αλλά και τον δικηγόρο Κυριτσάκα, τον οποίο χαρακτηρίζει και χρηματιστηριακό σύμβουλο. Πρόκειται για τα πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τον Κάντα ξέπλεναν τα μαύρα από τις μίζες.
Αν και τα περισσότερα ονόματα που αναφέρονται στο απολογητικό υπόμνημα είναι στρατιωτικοί, φαίνεται πως υπάρχουν στοιχεία για την εμπλοκή και άλλου πολιτικού προσώπου. Ο συνήγορος του Ευσταθίου, Π.Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για λίστα που περιέχει πρόσωπα που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με μίζες στους εξοπλισμούς, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει μαύρο χρήμα. «Από τη γνώση που έχω δεν είναι ο Τσοχατζόπουλος, αλλά είναι γνωστός και στέλεχος πρώτης γραμμής από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως ο Π. Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. «Η Δικαιοσύνη αξιολογώντας με σύνεση μετριοπάθεια και επιείκεια την υπόθεση του υπέργηρου εντολέως μου τον άφησε ελεύθερο εκτιμώντας συγχρόνως τη συμβολή του στην διεύρυνση της αλήθειας», δήλωσε ο δικηγόρος του Μ. Δημητρακόπουλος.
Αντίθετα προφυλακιστέος κρίθηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας WEGMANN, Δημήτρης Παπαχρήστος για την εμπλοκή του στην υπόθεση χρηματισμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας κατά την απολογία του ανέφερε πως ο Παπαχρήστος ήταν διακινητής μίζας ύψους 750.000 ευρώ για την αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων PHZ από τη Γερμανία.
Ανεξάρτητη έρευνα για μίζες από την Krauss-Maffei Wegmann
Η γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες για διαφθορά στο σκάνδαλο των ελληνικών εξοπλισμών, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια σχετικής ανεξάρτητης έρευνας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η εταιρεία φέρεται να δελέασε την ελληνική κυβέρνηση το 2003 για την αγορά 170 τεθωρακισμένων Leopard 2, συνολικής αξίας 1,7 δις ευρώ, με αντάλλαγμα αντισταθμιστικά οφέλη και ειδικότερα υποσχόμενη να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων (δεν διευκρινίζεται από το ρεπορτάζ) φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, που επικαλείται τη Süddeutsche Zeitung, η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου,η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θωμάς Λιακουνάκος.
Στο ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής. Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους Έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού.
Όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών διακρίνονται σε περισσότερες κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε καθαρές και νόμιμες διαδικασίες, όπως ήταν -σύμφωνα με την KMW- η περίπτωση των Leopard 2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά καμουφλαρισμένες μίζες και πρότζεκτ που δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικά πρόσωπα να ενισχύσουν το προφίλ τους, είτε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς εξοπλισμών είτε εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης». Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >