«Όποιος θέλει να αμβλύνει τις ανόητες πολιτικές που πρεσβεύει είναι σαφές ότι θα μιλάει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο για τα ζητήματα της Υγείας, ως “τρίχες”», δηλώνει στο Tvxs ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Υγείας για το 25ευρο για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Όπως τονίζει, οι πολιτικές του υπουργείου «το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει ότι το μέτρο για την είσπραξη ενός ευρώ ανά συνταγή τίθεται σε εφαρμογή «γιατί ο ΕΟΠΥΥ πνέει τα λοίσθια», ενώ στοχεύει στο να «αποτρέψει τον κόσμο να πηγαίνει στον γιατρό να γράφει φάρμακα». Της Κατρίν Αλαμάνου
Ads
Πρόκειται για μια διαδικασία «η οποία το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι ανισότητες και πολύ μικρά έσοδα για την Υγεία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. Το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για νοσηλεία, «είναι ένα πυροτέχνημα μέσα από μία ανύπαρκτη στρατηγική για το τι Υγεία θέλουμε στη χώρα μας», επισημαίνει. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι διαπραγματευτές με την τρόικα στα ζητήματα της Υγείας, με αποτέλεσμα το χαρτί που κρατούν στα χέρια τους να είναι φωτοτυπία των βουλήσεών της και όχι των αναγκών της χώρας».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είχαμε την ατυχία πολλοί υπουργοί που δεν είχαν γνώση σε θέματα Υγείας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή να πάρουν την τύχη της Υγείας στα χέρια τους. Σαφέστατα δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν όπως έπρεπε τα ζητήματα διότι δεν τα γνώριζαν».
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από το μέτρο, ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημειώνει ότι πρόκειται για «τους μικροσυνταξιούχους και τους άνεργους, που συμπεριλαμβάνονται στο να πληρώνουν ενώ δεν έχουν χρήματα». Αυτή η απόφαση «δείχνει έναν μικροεγωϊσμό που δεν χωράει να υπάρχει στα συστήματα της Υγείας», συμπληρώνει ο Γ. Πατούλης.
Θα μπορούσαν να αποκομιστούν πολύ περισσότερα κέρδη αν γινόταν μια πραγματική προσπάθεια «μέσω ενός μοντέλου με χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές, σε ένα σύστημα Υγείας που στόχο θα είχε τη διατήρηση της υγείας του πολίτη και όχι απλώς τη δυνατότητα της θεραπείας της ασθένειας», δηλώνει στο Tvxs υπενθυμίζοντας ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει την αντίθεσή του και τώρα και όταν ο τότε υπουργός Υγείας Γιάννης Λοβέρδος είχε εισαγάγει τη διαδικασία των 25 ευρώ, αλλά και επί υπουργίας Λυκουρέντζου». «Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια τέτοια αναγκαστική διαδικασία που αφορά ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν δώσει χρήματα για να έχουν δημόσια Υγεία και πολύ περισσότερο σε ανασφάλιστους», συμπληρώνει.
«Θα πρέπει ο υπουργός να αναστείλει άμεσα την όποια απόφαση έχει παρθεί και νομίζουμε ότι το μόνο που προσφέρει ένα τέτοιο μέτρο είναι ανισότητα μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας, μικρά έσοδα και πολλή ταλαιπωρία για το τίποτα», διαμηνύει.
Ιδού τα ισοδύναμα
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την Παρασκευή ότι για να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, χρειάζονται ισοδύναμα καθώς υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων.
«Υπάρχουν ισοδύναμα», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ερωτηθείς σχετικά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει αυτά είναι:
- η πολιτική της πρόληψης ασθενειών
- οι κεντρικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι μπορούν να γίνουν για οποιαδήποτε προμήθεια για όλα τα νοσοκομεία και όχι το καθένα να κάνει ξεχωριστά
- τα one day clinic βραχείας νοσηλείας που μπορούν να κοστολογηθούν με πολύ χαμηλότερο κόστος και ποιοτικά κριτήρια, όπως γίνεται αλλού στην Ευρώπη
- η πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσα από συγκεκριμένους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.
Δεν αποτελεί λύση, εκτιμά ο Γ. Πατούλης, «αυτή η πολιτική η οποία εφαρμόζεται επίσης με αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο με 1 ευρώ ανά συνταγή, με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα τα πληρώνει κανείς στα σούπερ μάρκετ και άλλες έκτακτες και βίαιες διαδικασίες». Με αυτές τις πολιτικές εκτός από την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, «η επιπλοκή που θα φτάνει στο νοσοκομείο θα έχει υψηλότερο κόστος», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Από εκεί και πέρα κάποιοι, οι οποίοι έρχονται και αναλαμβάνουν τις ηγεσίες του υπουργείου και σε μερικούς μήνες φεύγουν, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πάνω από όλα θα πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, την επιστήμη και τη δημόσια Υγεία», καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Λουράντος: Η κυβέρνηση δρα για το καλό της εισπρακτικής πολιτικής
«Μη νομίζετε ότι κάνει τίποτε η κυβέρνηση προς το καλό του κόσμου, προς το καλό της εισπρακτικής της πολιτικής κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Tvxs, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Μην περιμένετε δηλαδή αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να σκεφτεί το μέλλον του λαού, απλώς σκέφτεται το δικό της και μόνο μέλλον. Τίποτε άλλο», προσθέτει αναφορικά με το μέτρο της καταβολής 1 ευρώ ανά συνταγή, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «εντάσσεται στο σύστημα της αύξησης της δαπάνης των πολιτών, δηλαδή της συμμετοχής τους στα φάρμακα».
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το 1 ευρώ, μετατοπίζοντας το στον ασφαλισμένο, το ξεχρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ», λέει στο Tvxs ο Κ. Λουράντος. «Εμμέσως πλην σαφώς αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα», επισημαίνει. Συγκεκριμένα, «ένας ασφαλισμένος μεγάλης ηλικίας που χρειάζεται φάρμακα από πολλές ειδικότητες -που σημαίνει πολλές συνταγές- θα πρέπει να πληρώσει και 4 και 5 και 6 ευρώ το μήνα», εξηγεί, τονίζοντας ότι «αυτό, όταν παίρνει κανείς σύνταξη 300 ή 350 ευρώ, είναι ένα σημαντικό ποσό».
«Εν πάση περιπτώσει, η αύξηση αυτή γίνεται γιατί ο ΕΟΠΥΥ πνέει τα λοίσθια» και το εν λόγω μέτρο δεν πρόκειται να τον σώσει, εκτιμά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Αυτές είναι «απελπισμένες κινήσεις, όπως και το 25ευρο», αναφέρει.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το λέω καθαρά. Το μέτρο αυτό δεν είναι για να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά για να αποτρέψει τον κόσμο να πηγαίνει στομ γιατρό να γράφει φάρμακα. Ένας λαός του οποίου η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη πλήττεται, ουσιαστικά μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ηλικίες θα πληγούν και αυτό θα το πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ αργότερα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >