Το πρώτο δικηγορικό γραφείο με γυναίκες δικηγόρους ξεκίνησε τη λειτουργία του στην περιοχή Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένα Οκτώβριο. Στόχος των τεσσάρων δικηγόρων είναι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών εκπροσωπώντας τες στα δικαστήρια, την ώρα που οι άνδρες δικηγόροι δεν έχουν τη παραμικρή ευαισθησία σε ανάλογα θέματα. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

Το γραφείο ιδρύθηκε από την Μπαϊάν Μαχμούτ Αλ Ζαχράν, την πρώτη γυναίκα δικηγόρο στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια δήλωσε στο Arab News ότι το δικηγορικό γραφείο της είναι έτοιμο να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών της χώρας και τις δικαστικές τους υποθέσεις, επιφόρτιση που οι άνδρες συνάδελφοι της δεν μπορούν να κατανοήσουν αρνούμενοι να τις αναλάβουν.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες δικηγόροι μπορούν να προσφέρουν πολλά στο νομικό σύστημα. Αυτό το δικηγορικό γραφείο θα κάνει τη διαφορά στην ιστορία των δικαστικών υποθέσεων γυναικών στο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα και είμαι πολύ αισιόδοξη για αυτό», δήλωσε η Ζαχράν στο Al Arabiya News Channel.

Η δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι το γραφείο είναι πρόθυμο να αναλάβειεργατικές υποθέσεις και επιχειρηματικές διαφορές που αφορούν κυρίως γυναίκες, χωρίς όμως να αποκλείουν υποθέσεις ανδρών. Όπως τόνισε, «oι δραστηριότητές μας δεν περιορίζονται στις περιπτώσεις που αφορούν μόνο γυναίκες. Το νομικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζει ισότιμα άνδρες και γυναίκες και ένας δικηγόρος έχει την υποχρέωση να εκπροσωπεί και τα δύο φύλα».

Ads

Στη διάρκεια ενός γεύματος, όπου παραβρέθηκαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τζέντα, Μαζέν Μπατερτζί, τονίστηκε η σημασία μιας τέτοιας κίνησης τόσο για τις γυναίκες όσο και για την ίδια τη χώρα.

Ο Μαζέν Μπατερτζί υπογράμμισε τη σημασία της Δικαιοσύνης, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι γυναίκες δικηγόροι πρέπει να ακολουθούν τους περιορισμούς του δικαστηρίου, σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται να φορούν μαντήλα ενώπιον του δικαστή.

Η Ζαχράν ελπίζει ότι το παράδειγμα της θα δώσει ώθηση σε περισσότερες γυναίκες δικηγόρους. Τονίζει πως η κίνηση της είναι ένα πολύ θετικό βήμα  ελπίζοντας ότι ο αριθμός των γυναικών που θα ασκούν τη δικηγορία θα αυξηθεί.

Μπράϊαν Ζαχράν, Ζιχάν Κιουρμπάν, Σάρα Αλ Ομαρι και Αμίρα Κάνι, έλαβαν τις δικηγορικές τους άδειες τον Οκτώβριο, όταν εκδόθηκαν από το κράτος άδειες που τους επέτρεπαν να αλλάξουν την αρμοδιότητά τους από νομικές σύμβουλοι σε δικηγόρους. Με αυτό τον τρόπο, δόθηκε τέλος στην απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις γυναίκες αποφοίτους Νομικών σχολών να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν να χορηγούνται άδειες ασκήσεων επαγγέλματος σε γυναίκες για να αναλαμβάνουν μόνο οικογενειακές υποθέσεις. Αλλά η τελική απόφαση δεν θέτει κανέναν περιορισμό. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας, αυτές είναι ίδιες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, δηλαδή χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο Νομικής και τρία έτη πρακτικής εξάσκησης.

Η ζωή των γυναικών στο εξαιρετικά συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Σαρία και το Κοράνι. Κάθε ενήλικη γυναίκα πρέπει να έχει κάποιο στενό συγγενή της ως κηδεμόνα, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να παίρνει μια σειρά αποφάσεων για λογαριασμό της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ταξιδεύει, να ξεκινήσει μια επιχείρηση, ακόμα και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Μερικές από τις απαγορεύσεις που τους επιβάλλονται αφορούν στην οδήγηση αλλά και τις δημόσιες εμφανίσεις με ακάλυπτο το σώμα και το πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο «εκστρατείας οδήγησης γυναικών», περίπου 60 γυναίκες αψήφησαν την απαγόρευση και οδήγησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι πιο γενναίες δημοσίευσαν την εμπειρία τους στο YouTube.