Στα επίπεδα του 2006 έφτασαν φέτος οι μισθοί, υποχωρώντας συνεχώς για 13 τρίμηνα ή αλλιώς για περισσότερα από τρία έτη, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μέσα σε μόλις μία τριετία οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το ¼ των αποδοχών τους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, το 56% των πολιτών δηλώνουν πως θα έφευγαν από την Ελλάδα αν τους δινόταν η ευκαιρία.

Ads

Πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (Δείκτης Μισθών στο σύνολο της οικονομίας, από το α΄ τρίμηνο 2006 έως και το γ΄ τρίμηνο 2013).

Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί αύξηση αποδοχών στη χώρα, ήταν το β΄ τρίμηνο 2010, όταν ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 1,4% (στοιχεία με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών). Χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, η αύξηση του δείκτη ήταν 0,2%.

Το γ΄ τρίμηνο του 2013, η ετήσια μεταβολή του δείκτη μισθών διαμορφώθηκε στο -6% (με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση) και ήταν η 2η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης μισθών χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, παρουσίασε μείωση 5,9%, το γ΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2012.

Ads

Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011, είχε εμφανιστεί μείωση της τάξης του 10,3%.

Ο δείκτης μισθών με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς προσαρμογή του αριθμού εργάσιμων ημερών, κατέγραψε μείωση 4,4% το γ΄ τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2012. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011, είχε και πάλι παρατηρηθεί μεγάλη μείωση, που ανήλθε σε 9,3%.

Πρώτη η Κύπρος και δεύτερη η Ελλάδα στις μειώσεις

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση κατά 6% το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ήταν η 2η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από το -7,7% που κατεγράφη στην Κύπρο, με τον μέσο όρο ετήσιας μεταβολής του δείκτη μισθών στην Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο +1,2%.

Ειδικότερα, αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν μόνο έξι χώρες:

  1. Κύπρος (7,7%)
  2. Ελλάδα (6%)
  3. Τσεχία (2,9%)
  4. Ιρλανδία (1,4%)
  5. Σλοβενία (0,4%)
  6. Πορτογαλία (0,2%).

Επιπλέον η Ελλάδα κρατάει τα «σκήπτρα» στις μειώσεις μισθών, κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2013 (10,2% το α΄ τρίμηνο και 7,5% το β΄ τρίμηνο).

Αντιθέτως, αυξήσεις μισθών που υπερβαίνουν το 5% έγιναν το γ΄ τρίμηνο εφέτος, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.