Ο εγκέφαλος εθίζεται στους υδατάνθρακες, όπως απεικονίζεται σε εγκεφαλικές απεικονίσεις. Μάλιστα, οι υδατάνθρακες που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία ενεργοποιούν στον εγκέφαλο τον ίδιο μηχανισμό με τις εθιστικές ουσίες, σύμφωνα νέα δημοσίευση στο «American Journal of Clinical Nutrition», στην οποία αναφέρεται η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ads
Ειδικότερα, η κατανάλωση τροφών υψηλής γλυκαιμικής περιεκτικότητας, όπως είναι οι υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, ενεργοποιούν υπερβολικά το αίσθημα της πείνας και διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την επιθυμία.
Μερικές τέτοιες τροφές είναι το σταρένιο ψωμί, οι ζύμες, το ρύζι, τα δημητριακά, η γλυκόζη, η μαλτόζη και η πατάτα.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης, από την έρευνά τους προκύπτει πως η μείωση της κατανάλωσης υψηλής γλυκαιμικής συγκέντρωσης υδατανθράκων, όπως είναι το λευκό ψωμί και οι πατάτες, μπορούν να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα να περιορίσουν την επιθυμία και να ελέγξουν την τάση τους για υπερφαγία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >