Η έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο θα γιορταστεί πανηγυρικά. Όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος-μέλος που αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο, θα έρθουν εδώ στις 7-8 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπέι, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, όλοι οι Επίτροποι που θα συνεδριάσουν, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Αν φύγει κανείς από παραπολιτικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως το πώς θα μοιραστούν τη “λάμψη” ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, έχει κάποια σημασία το γεγονός ότι θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η χώρα ανακτά δυνάμεις και κύρος σε ευρωπαϊκό πεδίο, ότι πρωταγωνιστεί θετικά στο κοινοτικό πλαίσιο. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η διαπίστωση ότι, όπως πολλά δείχνουν, οι εταίροι δεν θέλουν πολιτική αστάθεια εδώ στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και για το λόγο αυτό οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένεται, επιστρέφοντας στην Αθήνα στις αρχές Γενάρη, να είναι ασυνήθιστα εγκρατείς. 

Κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ότι η επόμενη δόση των 4,9 δισ ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά, ακριβώς επειδή η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα της. Και εκτιμούν ότι αρκετές εκκρεμότητες θα αφεθούν προκειμένου να μην “στραβώσει” η διαπραγμάτευση και να μην αποσταθεροποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι η λίστα των 4.000 απολύσεων που προβλέπονται από το μνημόνιο για το 2013 δεν έχει κλείσει και παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εστιάζουν σ αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Ορόσημο είναι ο Απρίλιος, όταν η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ενα θέμα είναι ποια ακριβώς εκτίμηση θα γίνει για το μέγεθός του, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να το μοιράζει (σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους), άλλο θέμα είναι η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους αμέσως μετά. Η συζήτηση αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, οι αποφάσεις μετατίθενται για το φθινόπωρο, ενώ είναι σαφές ότι το ζήτημα είναι λιγότερο λογιστικό και περισσότερο πολιτικό. Αμεσο κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει, οι μειώσεις επιτοκίων και και οι επιμηκύνσεις στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων, οριακά μόνο αποτελέσματα μπορούν να έχουν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι πιστωτές αποφασίσουν να “βγάλουν” το χρέος βιώσιμο μπορούν να το κάνουν.

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της Japonica Partners που διοργανώνει συμπόσιο τον Φεβρουάριο 2014 στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος, ως μέρος της εκστρατείας «Η Ελλάδα είναι A +».

Το μυστικό χαρτί της κυβέρνησης -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι ότι εκείνη την περίοδο, πριν δηλαδή από τις ευρωεκλογές του Μαίου, θα επιχειρηθεί μία (ανεπισήμως) εγγυημένη έξοδος στις αγορές, θα εκδοθεί δηλαδή κάποιο ομόλογο του οποίου η αγορά θα είναι συμφωνημένη από πριν, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πλησιάζει η ώρα της εξόδου από τα μνημόνια και της απεμπλοκής από την Τρόικα.

Το αδύνατο σημείο αυτού του σχεδιασμού είναι ότι αν παρόλα αυτά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό για την κυβέρνηση, την επόμενη μέρα η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικές εκλογές θα γίνει αφόρητη, ενώ και οι εταίροι, πιθανότατα, θα θελήσουν ξεκαθάρισμα πολιτικού τοπίου προκειμένου να προχωρήσουν στη συμφωνία για το χρέος. Και αυτό επειδή η εθνική δέσμευση που θα ζητήσουν, δηλαδή η υπογραφή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κάτι που αποκλείεται να συμβεί.