Αναβλήθηκε για τις 14 Μαϊου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των δύο συλληφθέντων, που κατηγορούνται ο ένας για την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, και ο άλλος για την επίθεση, την ίδια ημέρα, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Ads

 
Στον κατηγορούμενο για τη Marfin αποδίδονται κατηγορίες για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και σε απόπειρα και της έκρηξης από την οποία επήλθε θάνατος.
 
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο εν λόγω κατηγορούμενος αναγνωρίζεται ως ο δράστης, μαζί με ακόμη δύο άτομα, της εμπρηστικής επίθεσης, ενώ ο δεύτερος αναγνωρίζεται ο φυσικός αυτουργός, μαζί με ακόμη τρεις άγνωστους δράστες, για την επίθεση στον Ιανό. Σημειώνεται πως και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικού όρους.
 
Η δίκη αναβλήθηκε ύστερα από κώλυμα που δήλωσαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να επιθυμούσαν τη διεξαγωγή της δίκης. Οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται στο εδώλιο με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες.

Αποκλειστικό βίντεο του tvxs.gr 

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, συγγενείς των θυμάτων δήλωναν πως «εμείς θέλουμε την παραδειγματική καταδίκη μόνον των πραγματικών ενόχων για να ησυχάσουν οι ψυχές των ανθρώπων μας κι όχι το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς αδιάσειστα στοιχεία».
 
Ο 33χρονος που κατηγορείται για την επίθεση στον «Ιανό» αφέθηκε ελεύθερος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και με επιβολή περιοριστικών όρων, καθώς όπως έγινε γνωστό οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την προσωποποίηση των κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί, πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις».
 
Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο κατηγορούμενο για την Marfin, όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.
 
Τελικά, και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, απ’ την πλευρά του ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι:

  • «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».
  • «Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».
  • Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας.

 
Δημήτρης Κατσαρής / συνήγορος κατηγορουμένου

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορουμένου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος). Από την πλευρά του ο συνήγορός του, Δημ. Κατσαρής, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι που στήνεται πάνω στους τάφους των ανθρώπων».
 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκαν πρωτόδικα τρία στελέχη της Μarfin για τις ευθύνες της τράπεζας σε σχέση με την τραγωδία. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, αλλά και τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Η διευθύντρια του υποκαταστήματος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 1 μήνα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η διοίκηση δεν έδωσε εντολή να φύγουν οι εργαζόμενοι, παρά τους φόβους για σοβαρά επεισόδια, ενώ παράλληλα το υποκατάστημα δεν ήταν σωστά θωρακισμένο. Παράλληλα επισημάνθηκαν η έλλειψη εξόδων κινδύνου και άλλες παραλείψεις που σύμφωνα με τους δικαστές συνέβαλαν στο να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν δεκάδες ακόμα.