Σε εξέλιξη (μέχρι αργά το βράδυ) βρισκόταν από το πρωί της Πέμπτης η συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, στην οποία εξεταζόταν η νομιμότητα της καταγγελίας σύμβασης της εκπαιδευτικού του Κολεγίου Αθηνών, Ευφροσύνης Μπουλούτα, η οποία συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού και ανιψιό του Προέδρου του Κολεγίου να αντιγράφει. Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά μετά από αίτημα των νομικών εκπροσώπων του κολεγίου για αποβολή των μελών της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) από το ΚΥΣΔΕ. Το Συμβούλιο έκανε τελικά δεκτό το αίτημα. Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση: Κρίνεται σήμερα η εκπαιδευτικός που έπιασε τον γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει.

Ads

 
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η πλευρά του Κολεγίου, που αποτελείται από τέσσερις νομικούς «γεγονός πρωτοφανές σε συνεδρίαση εκπαιδευτικού υπηρεσιακού συμβουλίου», αποδεικνύει πως «η συγκεκριμένη υπόθεση για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα δεν είναι απλώς ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με μια εργαζόμενη που τέθηκε σε διένεξη με τον εργοδότη της, αλλά μια αφορμή για το ευρύτερο ξήλωμα, όχι μόνο της νομοθεσίας που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και εκπορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και των αντιπροσωπευτικών θεσμών της ελληνικής εκπαίδευσης».
 
Οι νομικοί του Κολεγίου με υπόμνημά τους ζήτησαν:

  • Να εξαιρεθούν από το Συμβούλιο τα αιρετά μέλη της ΟΙΕΛΕ
  • Να μην εκπροσωπείται γενικά η ΟΙΕΛΕ στα υπηρεσιακά συμβούλια
  • Να μην λάβει το Συμβούλιο αποφάσεις, διότι ισχύει η ΠΥΣ 6/2012, επομένως (κατά την εκτίμησή τους) οι απολύσεις είναι ελεύθερες

Νωρίτερα υπόμνημα κατέθεσε και η νομική εκπρόσωπος της εκπαιδευτικού, Κ. Λαϊνά, αναπτύσσοντας τις θέσεις της Ευφροσύνης Μπουλούτα. Αναλυτικά το υπόμνημα της πλευράς του Κολεγίου, όπως δημοσιεύεται από την ΟΙΕΛΕ: 

 

Ads

 

«Καθίσταται σαφές εκ των περιεχομένων του υπομνήματος ότι η σημερινή διαδικασία έχει για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα που δρα στο χώρο της εκπαίδευσης κομβικό χαρακτήρα. Δεν ζητούν απλώς να απολυθεί μια εκπαιδευτικός, αλλά ζητούν να καταλυθεί το Σύνταγμα, να καταπατηθούν δικαστικές αποφάσεις (εμμένουν στην ισχύ της ΠΥΣ 6/2012 την ώρα που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έχει αναστείλει σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.), να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να καταργηθεί η εκπροσώπηση των εργαζόμενων στα συλλογικά όργανα», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.
 
Τελικά το ΚΥΣΔΕ έκανε δεκτό το αίτημα των νομικών του κολεγίου και απέβαλε από τη διαδικασία του εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ. «Η απόφαση αυτή του ΚΥΣΔΕ δεν εξυπηρετεί μόνο την απομάκρυνση των συγκεκριμένων «ενοχλητικών» αιρετών ( Προέδρου και Γεν. Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ). Η κίνηση του νομικού επιτελείου του Κολλεγίου έγινε με σαφή σκοπό να γίνει η αρχή για το «ξήλωμα» της εκπροσώπησης των εργαζόμενων από κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:
 
«Όπως σημειώσαμε από χθες, η υπόθεση αυτή για τη γνωστή επιχειρηματική ομάδα που δρα στο χώρο της εκπαίδευσης δεν είναι συνηθισμένη, αλλά χρησιμεύει ως «οδηγός» για τη διάλυση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και το γκρέμισμα των εκπαιδευτικών αντιπροσωπευτικών θεσμών. Μάλιστα, η αποβολή εκπροσώπων των εργαζόμενων καθ’ υπόδειξιν της εργοδοτικής πλευράς από συλλογικό όργανο είναι μοναδική στα χρονικά της Μεταπολίτευσης και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει ολόκληρο το οργανωμένο κίνημα της εργασίας».
 
«Η ΟΙΕΛΕ, για την συγκεκριμένη απόφαση του ΚΥΣΔΕ που – επαναλαμβάνουμε – δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της εκπαίδευσης, επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της. Ταυτόχρονα θα ενημερώσει όλα τα θεσμικά όργανα του οργανωμένου κινήματος της εργασίας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικές παρατάξεις) για την προκλητική πράξη αποβολής εκπροσώπων εργαζόμενων υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων. Φαίνεται ότι το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι θεσμοί είναι απροστάτευτοι μπροστά στο δίκαιο του ισχυρού. Φαίνεται ότι είναι άλλες οι «πανίσχυρες συντεχνίες» που καταγγέλλει συχνά-πυκνά ο πρωθυπουργός», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.