Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της ανεπαρκούς επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, καθώς 23 οικισμοί της χώρας δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τους. Η Κομισιόν ζητά από το Δικαστήριο να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 11.514.081 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 47.462 ευρώ μέχρι να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ads

Το 2007 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Ελλάδα δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της περί ορθής επεξεργασίας διάθεσης των αστικών λυμάτων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν έξι οικισμοί δεν ακολουθούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε τρεις οικισμούς της Ανατολικής Αττικής τα κατασκευαστικά έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το το 2017. Συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο υπολογίζεται η ολοκλήρωση του έργου πριν από τον Απρίλιο του 2014, στο Κορωπί στα τέλη του 2015 ενώ στα μέσα του 2017 στη Ν. Μάκρη. Σε ακόμα δύο οικισμούς στην Αρτέμιδα και στη Ραφήνα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο χώρος των εγκαταστάσεων. Σημειωτέον ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και σύμφωνα με τη νομοθεσία της τα εν λόγω έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2005.

«Έχοντας πλήρη συνείδηση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Επιτροπή πιστεύει ότι αν δεν γίνουν τώρα οι επενδύσεις αυτές, θα υπάρξει υψηλότερο κόστος για την Ελλάδα στο μέλλον», αναφέρει η Κομισιόν.

Ads

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκώντας πιέσεις προς τις ελληνικές Αρχές, απέστειλε στην Αθήνα προειδοποίηση με τη μορφή της «συμπληρωματικής αιτιολογημένης γνώμης», ζητώντας την πλήρη συμμόρφωση της χώρας με την κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη-μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, να εξασφαλίζουν την ενεργειακή πιστοποίησή τους και να φροντίζουν για τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Επιπλέον, η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν ότι από το 2021 όλα τα νέα κτίρια θα έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο έως τις 9 Ιουλίου 2012.