Ούτε καν οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου δεν γνώριζαν ότι τα χαράματα θα γίνει αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση υφυπουργός Π. Καψής σε όσους επικοινωνούν μαζί του δηλώνει άγνοια, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης που βρίσκεται στο Καζακστάν ενημερώθηκε από τα social media και συνεχάρη τον Νίκο Δένδια, φωνάζοντας “επιτέλους!” μέσω twitter.Γράφει η Αγγελική Σπανού

Ads

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο άνθρωπος δηλαδή που είχε ανακοινώσει και το κλείσιμο της ΕΡΤ με ένα μακροσκελές λογύδριο τότε, διατύπωσε ως εξής το σκεπτικό της κυβέρνησης:

«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ  έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα κρυφτεί πίσω από τη Δικαιοσύνη και θα επικαλείται το νόμο και την τάξη για να δικαιολογήσει τη νέα στροφή που επιχειρεί κλιμακώνοντας την πολιτική και την κοινωνική ένταση.
Η επίταση του αυταρχισμού είναι, όπως όλα δείχνουν, κεντρική επιλογή. Για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη μετά την προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενώ όσοι δεν απογράφηκαν θα απολυθούν προς γνώση και συμμόρφωση. Οι απολύσεις σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ δρομολογούνται (το λιγότερο 600 σύμφωνα με πληροφορίες) και θα περάσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανυπακοής βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ads

Είναι αλήθεια ότι εδώ και καιρό υπήρχε προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου αφού ο μεταβατικός φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν έχει εκπληρώσει τις προσδοκίες όσων εμπνεύστηκαν το “μαύρο” στην ΕΡΤ για να επαναλειτουργήσει με νέους όρους και πάντως δεν εξυπηρετεί τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Η έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2014 είχε τεθεί ως ορόσημο, με την έννοια ότι θα ήταν μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να μην υπάρχει κανονική δημόσια τηλεόραση για να την καλύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει και δημοσκοπήσεις στις οποίες “μετρήθηκε” η απήχηση ενδεχόμενης “δυναμικής επέμβασης” και τα αποτελέσματά της προφανώς εξετάστηκαν ενδελεχώς. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις η ερώτηση έχει μεγαλύτερη σημασία από την απάντηση, ενώ μετρήσεις είχαν γίνει και πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά οι αντιδράσεις εκ των υστέρων ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν προβλεφθεί.

Για τη ΝΔ η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν και ζήτημα τιμής. Κλυδωνίστηκε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, απειλήθηκαν εκλογές, τραυματίστηκε η δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού εντός και εκτός συνόρων, ενώ το αποτέλεσμα δημιουργούσε την εντύπωση ενός μεγάλου φιάσκου. Πόσο μάλλον που δεν γίνονταν καν οι 2.000 προσλήψεις για να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ.

Στις 16 Οκτωρίου 32 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή σχετικά με τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει, ώστε, όπως σημείωναν, να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Πρώτος υπέγραφε την ερώτηση ο Ηλίας Βλαχονιάννης και ακολουθούσαν, μεταξύ άλλων, οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Ανδρέας Κουτσούμπας, Αναστάσιος Νεράντζης, Κωνσταντίνος Τασσούλας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αναστάσιος Νεράντζης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Το πλήρες κείμενό τους ανέφερε τα εξής:

“Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, με τεράστιο πολιτικό κόστος,  ανέλαβαν την ευθύνη του κλεισίματος της ΕΡΤ και της δημιουργία ς της Δημόσιας Τηλεόρασης και ραδιοφωνίας – ΝΕΡΙΤ.

Παρά την πάροδο σημαντικού χρονικού διαστήματος, έκτοτε, το κτίριο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, δεν έχουν αποδοθεί στο νέο φορέα.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επαγγέλλονται τη μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, το καθεστώς ανομίας στην πρώην ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτό.

Ερωτάται λοιπόν ο αξιότιμος κ. Υπουργός: Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της ΕΡΤ, πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στη Μεσογείων από τα ξημερώματα και καταγγέλλουν πραξικόπημα και παράνομη ενέργεια. Υπόσχονται επαναπρόσληψη σε όλους σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής και ζητούν πρόσβαση στο δημόσιο χώρο του Ραδιομεγάρου.

Το ντου στην ΕΡΤ συνέβη σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή σε σχέση με την επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χαταζηδάκης έχει συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ αύριο θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων με τον Κ. Μητσοτάκη.