Την επιστροφή των μαχητικών αεροσκαφών, των τεθωρακισμένων και των άλλων μηχανοκίνητων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στις παρελάσεις, αρχής γενομένης από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αποφάσισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε δεκτή σχετική εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου. Εκτιμάται, πως η επιστροφή σε μια πιο “μεγαλειώδη” και εξαιρετικά πολυδάπανη παρέλαση, αποτελεί άνοιγμα της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Ads

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η απόφαση ελήφθη για δύο λόγους: αφενός να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας και στο εσωτερικό και αφετέρου να σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό (ιδίως στην Τουρκία) ότι η δεν θα επιτραπεί η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 μηχανοκίνητα τμήματα και μαχητικά αεροσκάφη δεν συμμετέχουν στις στρατιωτικές παρελάσεις για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα το κόστος και των δυο ετήσιων στρατιωτικών παρελάσεων να έχει μειωθεί στις 350.000 ευρώ, από 3,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προηγουμένως. Ο τότε υπουργός Άμυνας και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση των τότε βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ (και νυν της ΝΔ), Αθ. Πλεύρη και Αδ. Γεωργιάδη, είχε αιτιολογήσει την απόφαση να σταματήσει η συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων χαρακτηρίζοντάς την κοστοβόρα, αντιοικολογική και ηχορυπαντική λέγοντας επίσης ότι μετακινούνται μονάδες χωρίς να συντρέχει αμυντικός λόγος. 

Μάλιστα, ένα χρόνο πριν – το 2012, το στρατιωτικό ρεπορτάζ μιλούσε για «ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επιβάλλει μεγαλύτερο ψαλίδι στις Ένοπλες Δυνάμεις». Υπολογίζεται, δε, ότι το κόστος της παρέλασης του 2012 δεν ξεπέρασε συνολικά τις 230.000 ευρώ με το Πολεμικό Ναυτικό να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με δύο αρματαγωγά και να μην αποσταλεί φρεγάτα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ads

Τώρα όμως με τις “προσθήκες” τα έξοδα μπορούν να υπολογιστούν με τιμές 2009 – τότε που η παρέλαση μόνο της Θεσσαλονίκης είχε κοστίσει 1.313.000 ευρώ.