Ο  Υπουργός Οικονομικών μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, σύμφωνα επιβεβαιωμένες πλητροφορίες του tvxs, η πρώτη κατοικία οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά σε ορεινό χωριό στη Μυτιλήνη βγαίνει σε πλειστηριασμό, για χρέη προς την εφορία ύψους μόλις 2.268 ευρώ! Από τη Νόρα Ράλλη.

Ads

 
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε στο tvxs: “Εμφανής η αναξιοπιστία του Υπουργίου Οικονομικών. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, διαψεύδεται ο αξιότιμος κ. Στουρνάρας! Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα… Από τη μια η δικομματική αυτή κυβέρνηση είναι πλήρως υποταγμένη στη λογική της τρέλας και από την άλλη αδιαφορεί πλήρως για το αν η κοινωνική συνοχή έχει φτάσει στα όρια της “τρέλας”  και αυτή.”
 
Σε ερώτησή, πώς είναι δυνατόν να γίνεται κατάσχεση πρώτης κατοικίας, η απάντηση του κου Κουρουμπλή ήταν: “Μα, δεν είναι βέβαια δυνατόν! Το κάνανε όμως”.
 
Μετά από επικοινωνία του Tvxs  με τον Πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Λέσβο, κο Νίκο Χρυσάφη, η είδηση όχι μόνο επιβεβαιώθηκε εκ νέου, αλλά μάθαμε πως η πρωτοβουλία ήταν της συγκεκριμένης ΔΟΥ, η οποία βασίστηκε, λέει, σε έναν παλαιότερο νόμο που επιτρέπει στον έφορο να προχωρήσει σε κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο.
 
Τα χρέη, παρεπιμπτόντως, ήταν 800 ευρώ, που με τους τόκους είχαν φτάσει τις 2.268 ευρώ. Επίσης, τα εντάλματα της Εφορίας έφταναν και σε λάθος διεύθυνση.
 
Ο έφορος, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι ο οφειλέτης ήταν άνεργος και πολύτεκνος (γεγονός άξιο απορίας, καθώς στις δηλώσεις της εφορίας φαίνονται όλες αυτές οι πληροφορίες) και πως είναι πάγια τακτική της ΔΟΥ αυτής, το να φτάνει σε πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο. Ωστόσο, για πρώτη φορά αυτή η “πάγια” τακτική έφτασε και σε απόφαση κατάσχεσης πρώτης κατοικίας. 
 
“Τον ρωτήσαμε γιατί δεν ρώτησε τους πολιτικά ανωτέρους του, καθώς πιστεύουμε πως υπάρχει σοβαρή υπηρεσιακή ευθύνη και μας απάντησε πως δεν όφειλε να ρωτήσει κανέναν”,δήλωσε στο tvxs ο κος Χρυσάφης της ΑΔΕΔΥ. “Ωστόσο εμείς την Πέμπτη το πρωί, δηλαδή πολύ άμεσα, κάναμε παράσταση δαμαρτυρίας μπροστά στην Εφορία Μυτιλήνης, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, αλλά και από την Εφορία Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου εργαζόταν πριν μείνει άνεργος, ως συμβασιούχος, ο άνθρωπος αυτός”.

Τελικά, το ποσό ομόφωνα συμφωνήθηκε να πληρωθεί από το Δήμο και έτσι το θέμα να λήξει. Ωστόσο, παραμένει το  ερώτημα αν πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας από τοπικό παράγοντα ή πρώτο δείγμα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής.