Για “εποχή μερκελισμού” έκανε λόγο η Suddeutche Zeitung στο πρώτο της σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία και είπε με λίγα λόγια αυτό που, λογικά, σκέφτονται οι περισσότεροι στον ευρωπαϊκό Νότο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, στην τρίτη της θητεία, θα είναι πανίσχυρη χάρη σε ένα “σούπερ αποτέλεσμα” όπως το χαρακτήρισε η ίδια σε μια σπάνια στιγμή αυθορμητισμού. Γράφει η Αγγελική Σπανού
Ads
Η ήττα των κυβερνητικών της εταίρων “Φιλελεύθερων” δεν αποτελεί πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές που κέρδισαν από τις διαρροές του κόμματος που επένδυσε στον ανθελληνισμό. Κέρδισαν επίσης οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” που καταγράφουν πλέον ισχυρή παρουσία και θα πιέζουν την κυβέρνηση για όλο και πικρότερη “συνταγή” προς τους “άσωτους” της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα ήταν ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, αλλά με τους δεύτερους σε πρωταγωνιστικό ρόλο και με το υπουργείο Οικονομικών στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Α. Μέρκελ που θα εκχωρήσει ό,τι εκείνη κρίνει σκόπιμο και πάντως δύσκολα θα αναθεωρήσει τη στρατηγική του μαστιγίου προς τις χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους αφού αυτή η στρατηγική της έφερε τη μεγάλη νίκη.
Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη διαρκή βελτίωση των δεικτών της γερμανικής οικονομίας που πάει από το καλό στο καλύτερο, κυρίως χάρη στα πολύ χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια δανεισμού που επιτυγχάνονται λόγω της αξιοπιστίας των γερμανικών ομολόγων στην εποχή των μνημονίων και των μηχανισμών στήριξης.
Το επόμενο διάστημα η Γερμανία εκ των πραγμάτων θα επικεντρωθεί στο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα, αφού η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρόκειται να βρεθούν προ δημοσιονομικού αδιεξόδου, ενώ ούτε η Πορτογαλία δείχνει να ξεπερνά τις δυσκολίες της. Η τραπεζική ένωση που καρκινοβατεί λόγω των δισταγμών του Βερολίνου περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες και, βέβαια, από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταλήξει κάπου στη διάρκεια της άνοιξης.
Η πρώτη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο την Κυριακή το μεσημέρι κράτησε τέσσερις ώρες και δεν ήταν δραματικού χαρακτήρα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμφωνία των εκπροσώπων των πιστωτών ότι επιτυγχάνεται “μικρό, βιώσιμο, ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα” και επίσης ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 3,8% το 2013. Φαίνεται πως υπήρξε καταρχήν αποδοχή του ελληνικού σεναρίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ το 2014, με τον πήχυ στα 3,6 δισ ευρώ εσόδων με τα 2,9 να θεωρούνται εισπράξιμα. Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις δεν συζητήθηκαν, αλλά αντίθετα δόθηκε έμφαση στην πορεία αποπληρωμής των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες.
Τα δύσκολα θα έρθουν στα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η Τρόικα θέτει ήδη θέμα κάλυψης κενού 4 δισ ευρώ για τη διετία 2015-2016.
Το πλέον ευαίσθητο σημείο είναι το ασφαλιστικό, με τα ταμεία να εμφανίζουν εκρηκτικά ελλείμματα και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ να είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.
Οταν έβγαιναν από το υπουργείο Οικομικών οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας είχαν βγει τα πρώτα exit poll στη Γερμανία και διαφαινόταν ο θρίαμβος της Μέρκελ. Η ψυχολογική επίπτωση αυτού του αποτελέσματος είναι προφανής για όλους όσοι είναι από κάτω στη σύγκρουση μικρών-μεγάλων που μαίνεται στην ευρωζώνη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει όλη την άνεση να βάλει τους δικούς της ανθρώπους στα νέα ευρωπαϊκά όργανα που θα διαμορφωθούν, να φέρει ακόμη πιο κοντά της τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ του οποίου η δημοτικότητα πέφτει διαρκώς στη χώρα του και να φέρει την ευρωζώνη ακόμη περισσότερο στα μέτρα της.
Οι περισσότεροι αναλυτές της γερμανικής πολιτικής συμφωνούσαν προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να έρθουν δραματικές αλλαγές στη διαχείριση της ευρωπαικής κρίσης μετά τις γερμανικές εκλογές. Και προεξοφλούσαν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κάνει κάποιες τονωτικές ενεσούλες στους “ασθενείς” αλλά δεν πρόκειται να τους δώσει ένα πραγματικά ευεργετικό φάρμακο (ανάπτυξη). Και μάλλον έτσι θα γίνει, θα πλήξουμε -με την κακή έννοια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >