Είναι επαρκές ή όχι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η ποινική διάσταση της δράσης της Χρυσής Αυγής; Είναι το ερώτημα γύρω από το οποίο έχει μπερδευτεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Και έχει μπερδευτεί, γιατί αν το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, τότε θα πρέπει να δοθεί μία εξήγηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τη μη αξιοποίησή του μέχρι τώρα. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Nίκου Δένδια να στείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με 32 υποθέσεις παραβίασης άρθρων του ποινικού κώδικα από μέλη, οπαδούς ή και βουλευτές της Χ.Α κατατείνει στην εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου για τέτοιου είδους αδικήματα εφόσον σταθεί η κατηγορία της σύστασης και δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος εισηγείται την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τροποποίηση των συγκεκριμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα (187 και 195), για σύσταση συμμορίας και για τις οργανωμένες διαδηλώσεις εν είδει στρατιωτικών παρελάσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμυνα απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αντίθετες απόψεις όπως αυτή που -σύμφωνα με πληροφορίες- μετέφερε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, κατά τον οποίο είναι επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όλα μπορούν να γίνουν μέσα σ αυτό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ -και νομικός- Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη Χ.Α. “εγκληματική οργάνωση”.

Επομένως, η νομική διάσταση εμπλέκεται με την πολιτική και για το λόγο αυτό ακόμη δεν έχει βγει άκρη. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει καμία νομοθετική πρωτοβουλία και παρόλα αυτά επιτευχθεί ο θεσμικός περιορισμός της Χ.Α. πώς θα πείσει ότι μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν αδρανούσε; Και αν πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, πώς θα την υποστηρίξει αν δεν στέκεται νομικά;

Ads

Το δίλημμα είναι σκληρό για τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που μετρά ήδη δυνητικά πολιτικά οφέλη από τις πιθανές πολιτικές ζημιές που θα υποστούν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της. Και τα μετρά επειδή στον ορίζοντά της έχει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Είναι αυτός ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χ. Λαζαρίδης αφήνεται ελεύθερος να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο, προετοιμάζοντας το εκλογικό δίλημμα που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου: Σαμαράς που σημαίνει σταθερότητα/ομαλότητα ή Τσίπρας που θα φέρει χάος/διάλυση.

Εκεί, ενδεχομένως, βρίσκεται και η ερμηνεία των υψηλών τόνων που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που στελέχη του κόμματός του, και ο ίδιος ο εκπρόσωπός του Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είχαν διαφοροποιηθεί πλήρως από τη “γραμμή” Λαζαρίδη. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δεν θέλει εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις αποκλείσει, επομένως συμβάλλει με τον τρόπο του στην προετοιμασία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Το παιχνίδι έχει μοιραστεί: Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του εμφανίστηκε ενωτικός και δημιούργησε -σε πρώτο επίπεδο- την αίσθηση δεν συμπλέει με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ένας από τους εξ απορρήτων του Α. Σαμαρά, γνωστός για τις σκληρές του θέσεις, έλεγε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι “ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είναι το ίδιο” διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Λαζαρίδης έχει την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν έχει, όμως, τη στήριξη ολόκληρης της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, διαφοροποιήθηκε ευθέως από τις θέσεις Λαζαρίδη, χαρακτηρίζοντας λάθος την ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα άκρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό δεν συμφέρει τη χώρα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια “θλιβερή, θλιβερόταταη μειοψηφία” στη ΝΔ που αλλοιθωρίζει προς της ΧΑ για να διαβεβαιώσει ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής “δεν έχει τίποτα να πει μαζί τους”.

Νωρίτερα, πιο διακριτικά, είχε αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις Λαζαρίδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (στο Σταρ), ο μόνος υπουργός που πήρε θέση δημόσια. Και στο μεταξύ βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Καλατζής, ο Προκόπης Παυλόπουλος κ.α.  εξέφρασαν την καθαρή αντίθεσή τους προς τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργικού συμβούλου.

Αρκούν όλα αυτά για να μιλήσει κανείς για εσωκομματική κρίση; Οχι βέβαια και πάντως όχι τώρα. Η εξουσία και η ελπίδα διατήρησής της ήταν πάντα η ισχυρότερη συγκολλητική ουσία στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.