Αν υπάρξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αυτό θα συνοδευτεί και με νέα μέτρα λιτότητας, δηλώνει ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ και βουλετής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Ads

Ο γερμανός βουλευτής, σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Real News», πως στα μέσα του 2014 θα αποφασιστούν τόσο οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους όσο και το νέο μνημόνιο. «Το νέο πακέτο θα φέρει νέα μέτρα», προβλέπει ξεκάθαρα ο συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια. Το ΔΝΤ λέει ότι θα χρειαστούν 10-12 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2016. Δεν ξέρω αν αυτός ο υπολογισμός είναι ο σωστός ή όχι. Όμως, εάν αυτό το νούμερο είναι το ίδιο στα μέσα του επόμενου χρόνου, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ή κάποια άλλη», δηλώνει ο. Μπάρτλε, σημειώνοντας πως  αν υπάρξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αυτό θα συνοδευτεί και με νέα μέτρα λιτότητας.

«Εάν λάβετε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, θα έχετε κι άλλο ένα μνημόνιο. Η διάρκεια του θα εξαρτηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου», διευκρινίζει ο κ. Μπάρτλε.

Ads

Ερωτηθείς για το πότε θα δουν οι Έλληνες φως στην άκρη του τούνελ ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής απαντά: «Είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό. Εάν κοιτάξω στο πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας, το 2014 θα έχετε πλεόνασμα 1,5% – 2%. Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4-6 χρόνια ακόμα, όμως το 2020 θα είναι μια διαφορετική χώρα».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη γερμανική ιστοσελίδα της Wall Street Journal, ο κ. Μπάρτλε είχε ταχθεί εναντίον ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και σε επιπλέον χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανέφερε ωστόσο ότι αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, υπάρχει βούληση να βοηθηθεί η χώρα. «Φυσικά, προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει και η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί», δήλωσε.

Ο κ. Μπάρτλε εξέφρασε, ακόμη, τη ρητή αντίθεσή του στην πρόταση των Πρασίνων, που ζητούν «κούρεμα» υπό όρους, αλλά και εναντίον όσων ζητούν την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Αφενός δεν υπάρχει ακόμα αυτό το εργαλείο και αφετέρου δεν το θέλουμε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε η Βουλή θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο.

«Αν κάνουμε εκ των υστέρων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ, τότε μεθαύριο θα συρρικνωθεί υπερβολικά ο όγκος του Μηχανισμού. Έτσι, όμως, θα τον καθιστούσαμε διάτρητο», εκτίμησε.

Για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν θα χρειαστούν νέα προγράμματα.