«Θέλουμε πειστικές απαντήσεις, και όχι φήμες, από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πως τα χρησιμοποιήθηκαν χημικά στη Συρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο Associated Press, σημειώνοντας πως για την οποιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μοναδικό αρμόδιο όργανο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να μπλοκάρει πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για στρατιωτική επέμβαση καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την παρέμβαση του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας. Όπως δήλωσε ο Ομπάμα από την στρατιωτική επέμβαση κρίνεται «η αξιοπιστία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του ίδιου του Κογκρέσου».

Ads

 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως «θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ» που πραγματοποίησαν έρευνα στη Δαμασκό ύστερα από τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
 
«Έχει ήδη τονίσει πως θεωρώ γελοίες τις καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις», την ώρα που αυτές σημειώνουν σημαντικές νίκες κατά των αντικαθεστωτικών, σημείωσε, σύμφωνα με το RT, και πρόσθεσε: «Γνωρίζουν πως αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων ακόμα και μια επίθεση εναντίον τους. Είναι ανόητο και παράλογο».
 
«Αν κάποιος έχει πληροφορίες πως τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις τότε θα πρέπει να υποβάλλει αυτές τις αποδείξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στους επιθεωρητές του ΟΗΕ», επισήμανε ο Πούτιν. «Αυτές οι αποδείξεις θα πρέπει να είναι πειστικές και να μη βασίζονται σε φήμες ή σε αμφισβητούμενες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε και συνέχισε:
 
«Ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν ειδικοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρουσιάστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια προβοκάτσια από τη συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση κατά της συριακής κυβέρνησης».
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα αναφέρει πως η Ρωσία δεν αποκλείεται να συμφωνήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση αν αποδειχθεί πως η συριακή κυβέρνηση είναι πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα, σημειώνοντας ωστόσο πως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο απαραίτητη προϋπόθεση για μια στρατιωτική δράση είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η επέμβαση, χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος αλλιώς πέρα από ‘επίθεση’».
 
Ερωτηθείς για τα βίντεο που δείχνουν θύματα, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, από χρήση χημικών όπλων ο Πούτιν τόνισε πως «πρόκειται για μια φρίκη», αλλά δεν απαντά στα ερωτήματα «τι ακριβώς έγινε και ποιος φταίει». «Αυτά τα βίντεο δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα», σημειώνοντας επίσης πως αυτά τα βίντεο προέρχονται από τους αντικαθεστωτικούς, που όπως τόνισε «ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί πως έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα».
 
Ο Πούτιν, σύμφωνα με το RT, συνέστησε να δοθεί προσοχή πως στα βίντεο που εμφανίζονται νεκρά παιδιά «δεν υπάρχουν πουθενά οι γονείς τους, ούτε και συγγενείς ή ακόμα και ιατρικό προσωπικό». Επίσης «οι άνθρωποι που εμφανίζονται παραμένουν ακόμα άγνωστοι». «Πρόκειται για φρικτές εικόνες, ωστόσο δεν αποδεικνύουν την ενοχή κανενός», επισήμανε ο Πούτιν.
 
Σχετικά με τον εξοπλισμό του Συριακού καθεστώτος ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «συνεχίζουμε να τηρούμε τις συμφωνίες μας με τη συριακή κυβέρνηση καθώς πιστεύουμε πως είναι μια νόμιμη κυβέρνηση και δεν θέλουμε να παραβιάζουμε ούτε το διεθνές δίκαιο, αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις μας», υπογραμμίζοντας πως ο ΟΗΕ ουδέποτε απαγόρευση την πώληση όπλων στη Συρία. Επιβεβαίωσε πως η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνία με τη Δαμασκό για πώληση συστοιχιών S-300, ωστόσο όπως ανέφερε η παράδοση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η Ρωσία αποφάσισε μια προσωρινή αναστολή. 

Αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει «κάποια ιδιαίτερη καταστροφή» εάν αναβληθεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, αλλά εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να έλθει τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αγία Πετρούπολη.
 
Ο Ρώσος ηγέτης παρατήρησε επίσης ότι, παρά τις διαφωνίες που προκύπτουν, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ αναπτύσσονται επιτυχώς, αλλά και ότι κατά καιρούς η ρωσική ηγεσία αισθάνεται πως «το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρεται για την αστάθεια στη Ρωσία», γεγονός που επανειλημμένως τίθεται στους Αμερικανούς συνομιλητές του, χωρίς όμως να αναπτύσσεται οποιαδήποτε «υστερία» από ρωσικής πλευράς, όπως συμβαίνει κατά το Ρώσο ηγέτη με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ακολουθούν «μια πρακτική λανθασμένη και επικίνδυνη».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που φέρεται να πείθει σταδιακά Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για το σχέδιο μιας στρατιωτικής επέμβασης «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία, δήλωσε πως «το να μην υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα ενθαρρύνει την πραγματοποίηση αντίστοιχων εγκλημάτων στο μέλλον». 
 
Από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως «είναι πεπεισμένος με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί υπ’ όψιν του, ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων, γεγονός το οποίο ούτε το Ιράν αλλά ούτε και η ίδια η Συρία αρνείται». «Το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι το ποιος τα χρησιμοποίησε», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο υπεύθυνος είναι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, του οποίου την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα θα μειώσει μια στρατιωτική επέμβαση.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του για «θετική ψήφο» από το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να δράσει στρατιωτικά στη Συρία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταφύγει σε Βουλή και Γερουσία.
 
«Σεβόμαστε τον ΟΗΕ, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων και ότι το καθεστώς του Μπασάρ Α λ Άσαντ είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν και θα επιδιώξουμε μια απάντηση η οποία θα αποθαρρύνει κάθε τέτοια πράξη στο μέλλον», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας την προσωπική του αντίθεση στον πόλεμο στο Ιρακ, αλλά και τη δέσμευση του για απαγκίστρωση από Ιράκ και Αφγανιστάν, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται. «Δεν διακυβεύται η προσωπική μου αξιοπιστία, αλλά η αξιοπιστία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του ίδιου του Κογκρέσου», υπογράμμισε.
 
Σχετικά με τις σχέσει ΗΠΑ-Ρωσίας ο Ομπάμα δήλωσε πως υπάρχει σημαντική συνεργασία σε επίπεδο αντιτρομοκρατικών πληροφοριών, κυρίως στο Αφγανιστάν, ωστόσο πρόσθεσε ότι η βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων «συνάντησε τείχος» από ένα σημείο και πέρα. Όπως είπε κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως η οργάνωση Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, αλλά και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ανησυχίες δείχνουν ακριβώς τη σημασία μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς ο Μπασάρ Αλ Άσαντ «είναι αδύνατον να ανακτήσει πολιτική νομιμοποίηση, όταν είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών του». 

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι έχει απευθυνθεί πολλές φορές στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για κοινή δράση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό ζήτημα, ωστόσο δεν έχει λάβει θετική απάντηση.