Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εκ των ηγετών των κοσμικών στην Αίγυπτο και «εκλεκτός» της Δύσης για την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, θα δικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της «προδοσίας της εθνικής εμπιστοσύνης» καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Μοχάμεντ Μόρσι, του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου.
Ads
Ο Μοχάμεν Ελ Μπαραντέι ήταν ένα εκ των πολιτικών ηγετών του κινήματος εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που οδήγησε στην επέμβαση του στρατού –στο πλευρό των διαδηλωτών- και την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου.
Ο Μπαραντέι είχε επιλεγεί αρχικά για μεταβατικός πρωθυπουργός, ωστόσο η επιλογή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τελικά τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος. Ο Μπαραντέι, ένας από τους ιδρυτές του «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας» του πολιτικού φορέα που ηγήθηκε του κινήματος εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, παραιτήθηκε μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό.
Στη συνέχεια αποχώρησε για τη Βιέννη. Στην επιστολή παραίτησής του έγραφε πως «έχει γίνει υπερβολικά δύσκολο να συνεχίσω να επωμίζομαι την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ, και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι». «Οι θάνατοι διαδηλωτών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί καθώς μόνο οι εξτρεμιστικές ομάδες κερδίζουν από τέτοια συμβάντα καλώντας για βία και τρόμο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Διεθνή μέσα και ανταποκριτές αναφέρουν πως η απόφαση για παραπομπή του Μπαραντέι σε δίκη αντανακλά το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο και αποτελεί μια προσπάθεια να δείξει η μεταβατική κυβέρνηση, που ουσιαστικά πλέον ορίζεται από τον στρατό, πως είναι ανεξάρτητη.
Η καταγγελία σε βάρος του Μπαραντέι έγινε από έναν καθηγητή νομικής του Πανεπιστημίου του Καϊρου, σύμφωνα με τον οποίο «η παραίτησή του έδωσε λανθασμένη εντύπωση στη διεθνή κοινότητα καθώς φάνηκαν σαν η κυβέρνηση να έχει χρησιμοποιήσει υπερβολική βία, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβη».
Όπως αναφέρεται στο Al Jazeera πρόκειται για μια κατηγορία πλημμεληματικού βαθμού και σε περίπτωση που ο Μπαραντέι κριθεί ένοχος ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο έως και περίπου 1.400 ευρώ. «Η καταγγελία κατά του Μπαραντέι είναι γελοία. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι κατηγορείται για κάτι τέτοιο», δήλωσε πρώην εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας.
Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τρίτης συνελήφθη ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε. Η ισλαμιστική οργάνωση, από την οποία προέρχεται και ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε τον διορισμό του Μαχμούντ Εζάτ ως «προσωρινού αντικαταστάτη» του Μοχάμεντ Μπαντίε.
Ο Εζάτ είναι ένας από τους αναπληρωτές του Μπαντίε στους κόλπους της διοίκησης της αδελφότητας. «Θα αναλάβει τα καθήκοντα του ανώτατου ηγέτη προσωρινά μετά την σύλληψη από τις δυνάμεις του αιματηρού πραξικοπήματος» του Μοχάμεντ Μπαντίε, αναφέρεται στον ιστότοπο των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο 69χρονος Εζάτ είναι γιατρός και έχει ήδη φυλακιστεί πολλές φορές, μαζί με τον Μπαντίε, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Χαρακτηρίζεται «σιδηρούς ανήρ» των Αδελφών Μουσουλμάνων από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραχύ τρόπο με τον οποίο ηγείται της αδελφότητας στο πλευρό του Μπαντίε. Η επιλογή του αντανακλά και τις προθέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης και του στρατού.
Υπενθυμίζεται πως ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, παραμένει κρατούμενος σε άγνωστοι τοποθεσία.
Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε από τις αιγυπτιακές αρχές, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έχει διακόψει την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο.
Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >