Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζουν οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου 36 διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Κυριακή. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε μια «ολική σφαγή» στην Αίγυπτο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, και εξέφρασε τη λύπη της για τις «ασθενικές» διεθνείς αντιδράσεις. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση. Την ίδια στιγμή μια νέα κατηγορία, αυτή της «συνέργιας σε δολοφονία», απαγγέλθηκε σήμερα στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ ο δικηγόρος του Χόσνι Μουμπάρακ έκανε λόγω για επικείμενη αποφυλάκιση του Προέδρου που ανετράπη στη λαϊκή εξέγερση του 2011, κατόπιν της απαλλαγής του από την Εισαγγελία για υπόθεση διαφθοράς.
Ads
Το βράδυ της Δευτέρας οι υποστηρικτές του Μόρσι θα πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις στο Κάιρο και άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Στρατιώτες και θωρακισμένα άρματα έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για τη «φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων, την αντιμετώπιση της βίας και την επιβολή της τάξης».
Όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα οι νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ζητήσει διεθνή έρευνα για το θάνατο των 36 διαδηλωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μεταφορά τους στη φυλακή Αμπού Ζααμπάλ. Η ισλαμική οργάνωση κάνει λόγο για ένα ακόμα «αποτρόπαιο έγκλημα των ηγετών του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου».
«Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα», τονίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σημειώνεται πως συνολικά μεταφέρονταν στη φυλακή Αμπού Ζααμπάλ περίπου 600 συλληφθέντες υποστηρικτές του Μόρσι. Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου «ένοπλοι επιτέθηκαν στην οχηματοπομπή και επιχείρησαν να απελευθερώσουν τους κρατούμενους».
Ωστόσο στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «οι κρατούμενοι επιχείρησαν να διαφύγουν και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους εμποδίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν 36 άτομα να χάσουν τη ζωή τους λόγω αναπνευστικών προβλημάτων».
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επίσης πως σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη στις αρχές Ιουλίου ύστερα από ένα μαζικό κίνημα και την παρέμβαση του στρατού, απαγγέλθηκε μια νέα κατηγορία για «συνέργια σε δολοφονία». Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε την παράταση της κράτησης του Μόρσι –κρατείται από τις 3 Ιουλίου σε άγνωστη τοποθεσία- για ακόμη 15 ημέρες.
Όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει υπό κράτηση για το διάστημα αυτό ώστε να ερευνηθούν οι κατηγορίες της «συνέργιας σε δολοφονία» και των «βασανιστηρίων» σε βάρος διαδηλωτών. Πρόκειται για τη βίαιη διάλυση χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό Μέγαρο στα τέλη του 2012.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη οι δικαστικές αρχές είχαν παρατείνει την κράτηση του Μόρσι για 30 ημέρες, αλλά για άλλη υπόθεση και ειδικότερα για την κατηγορία της συνεργασίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ώστε να μπορέσει να αποδράσει από τη φυλακή όπου τον είχε κλείσει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την ανατροπή του.
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της τονίζεται πως «στην Αίγυπτο διαπράττεται μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου σ’ αυτό που μπορεί κανείς να περιγράψει ως μια ολική σφαγή». Η οργάνωση καλεί τις προσωρινές αρχές που διορίστηκαν από τον αιγυπτιακό στρατό «να λάβουν άμεσα μέτρα για να προλάβουν άλλες απώλειες ζωών αποκαθιστώντας τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στο δρόμο».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότεροί από 800 άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του Μόρσι, έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 6 ημέρες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών.
«Η προσωρινή κυβέρνηση κηλίδωσε τον απολογισμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατ’ αρχάς μη σεβόμενη την υπόσχεσή της να μην χρησιμοποιήσει θανατηφόρα όπλα για να διαλύσει τους διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι και να επιτρέψει μια ασφαλή έξοδο των τραυματιών και στη συνέχεια δικαιολογώντας τη δράση της παρά τις ανθρώπινες απώλειες», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία και συνεχίζει:
«Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας ήταν ασθενική και αναποτελεσματική, παρόλο που όλοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις φρικτές απώλειες ζωών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με αποφασιστικό τρόπο για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο να λέει ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δρα κατ’ αυτό τον τρόπο και να διατηρεί την αξιοπιστία της».
Όπως σημειώνεται ακόμη κι αν ορισμένοι από τους οπαδούς του Μόρσι κατέφυγαν στη βία, «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δυσανάλογη χρήση βίας» από τις δυνάμεις της τάξης.
Τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Υπενθυμίζεται πως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα η ΕΕ «να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Κάιρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία».
Νεκροί αστυνομικοί από επιθέσεις στο Σινά
Τουλάχιστον 26 αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο επιθέσεων στο Σινά. Πρόκειται για τα περισσότερα θύματα των τελευταίων χρόνων για τις δυνάμεις ασφαλείας στη συγκεκριμένη περιοχή της Αιγύπτου. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν από ενόπλους, που οι αρχές εκτιμούν ότι ανήκουν σε ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες εκτόξευσαν μια ρουκέτα κι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον δύο μικρών λεωφορείων της αστυνομίας που κατευθύνονταν στην πόλη Ράφα, όπου βρίσκεται η μεθοριακή διέλευση προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν πως «τρεις τρομοκράτες έχουν συλληφθεί». Λίγη ώρα αργότερα η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου έκλεισε επ’ αόριστον την συνοριακή διάβαση στη Ράφα, την μόνη είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχει το Ισραήλ. Η διάβαση αυτή είχε ήδη κλείσει την περασμένη εβδομάδα αλλά άνοιξε ξανά εν μέρει το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση η οποία ελέγχει αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι αρχές συνδέουν την επίθεση με τις ισλαμιστικές οργανώσεις αλ Τζιχάντ και αλ Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, οι επιθέσεις των οποίων, όπως αναφέρεται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους την δεκαετία του 1990.
Το μεσημέρι της Δευτέρας τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε μια επίθεση στην αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Σινά. Παράλληλα, δύο άνδρες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος συνελήφθη όταν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στην Φαγιούμ, μια όαση στα νότια του Καΐρου.
Όπως αναφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει βάσεις στη χερσόνησο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και κατοικείται από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική εξουσία στην Αίγυπτο είναι ιστορικά κακές. Η περιοχή επίσης αποτελεί θέατρο εκτεταμένου λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Από τον Ιούλιο, οι αρχές της Αιγύπτου ανέπτυξαν ενισχύσεις στη χερσόνησο για να αντιμετωπίσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >