Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στους δρόμους του Κάιρο, όπου οι δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις σε σημεία υψίστης σημασίας έχοντας προειδοποιήσει ότι θα απαντούν με αληθινά πυρά κατόπιν εντολής της κυβέρνησης όταν χρειάζεται. Κατά την διάρκεια της «Πορείας της Οργής», όπως την ονόμασαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Όπως, όμως, δήλωσαν αξιωματούχοι των αρχών, στις συγκρούσεις που ακολούθησαν την πορεία και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα έχουν χάσει την ζωή τους άλλοι 60 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η μεταβατική κυβέρνηση, που έχει λάβει μήνυμα στήριξης από την Σαουδική Αραβία, κάνει λόγο για ισλαμική συνωμοσία και δηλώνει έτοιμη να πολεμήσει. 

Ads

 
Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Το φάντασμα του εμφυλίου πολέμου

Οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν πορεία από το βορειοδυτικό Κάιρο φθάνοντας στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και διαμηνύοντας ότι θα αντισταθούν μέχρι τη νίκη και την αποκατάσταση στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ads

Όπως μεταδίδει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΕΝΑ, οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Ραμσή. Η αστυνομία άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια και έκανε χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα. Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά πληροφορίες σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Ισμαηλία, ενώ ένας αστυνομικός έπεσε θύμα ενέδρας στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματικών των αρχών ασφαλείας στο Reuters, ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα φτάνει τους 60.  

Ανάμεσα στα θύματα του Καΐρου, ο 30χρονος Χαλέντ αλ-Μπάνα, ο εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χασάν αλ-Μπάνα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1949.

Κατά το Associated Press, βέβαια, ομάδες πολιτών άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών ενώ σε περιπτώσεις σταματούσαν άλλους πολίτες που ήθελαν να μεταβούν στις συγκεντρώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και τους υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο. 

Εν μέσω του νέου αιματοκυλίσματος, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου ότι μάχεται εναντίον μίας «μοχθηρής τρομοκρατικής συνωμοσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων», προσθέτοντας πως τα μέλη της κυβέρνησης, «οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν κατά των σχεδίων της ισλαμικής οργάνωσης».
 
Η «Πορεία της Οργής» ήλθε δύο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα των καθιστικών διαμαρτυριών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Η βίαιη αστυνομική επέμβαση και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα κόστισαν τη ζωή σε 638 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Κατά τους υπολογισμούς των διαδηλωτών οι νεκροί φαίνεται να ανέρχονται σε χιλιάδες.

Διαβάστε αναλυτικά για τα γεγονότα: Συγκρούσεις στην Αίγυπτο
 
Την ίδια στιγμή, σήμερα έλαβαν χώρα συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις δυο πλευρές σε «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση». 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε επικοινωνία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, συμφώνησε ότι πρέπει η ΕΕ να επανεξετάσει την στάση της προς την Αίγυπτο, ενώ σε συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ειπώθηκε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να μελετηθούν πιθανές ενέργειες της Ένωσης. 
 
Τουριστικές οδηγίες έχουν εκδώσει η Κύπρος και η Γερμανία, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας έχοντας λάβει ήδη διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων της Αιγύπτου. 

Εκπρόσωποι των τελευταίων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν ότι δεν αποτελούν στόχο και δεν τίθεται ζήτημα εκκένωσης καθώς δεν έχουν μάθει να φεύγουν από την Αίγυπτο. Διαβάστε περισσότερα: Έλληνες της Αιγύπτου: «Δεν είμαστε στόχος»