Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αίγυπτο, μετά τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν επιδρομή σε κυβερνητικό κτήριο στο Κάιρο. Διαδηλώσεις οπαδών του Μόρσι πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Παράλληλα, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 525 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 482 πολίτες, έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για 2.600 και περισσότερους από 10.000 τραυματίες. Σε παρέμβαση για την κατάσταση στην Αίγυπτο προχώρησε με δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας ζήτησε ο ΟΗΕ.

Ads

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωση την ακύρωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από τη μεταβατική κυβέρνηση και δήλωσε ότι η Ουάσινκγτον δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο, η οποία προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ads

image

Η πορεία στην Αλεξάνδρεια ξεκίνησε λίγη ώρα αφότου οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την παράταση της κράτησης του κ. Μόρσι κατά 30 ημέρες. Ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τις 3 Ιουλίου, οπότε και ανατράπηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Νωρίτερα, στο Κάιρο, οπαδοί του Μόρσι έβαλαν φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας, που αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, από αυτόν που δίνει η μεταβατική κυβέρνηση, καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτη βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Μέχρι την ανατροπή»
 
Την ανατροπή του «στρατιωτικού πραξικοπήματος» δεσμεύεται να κάνει πράξη η Μουσουλμανική Αδελφότητα και δηλώνει ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό μετά από τα πολύνεκρα επεισόδια.
 
«Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα».

Διαβάστε αναλυτικά για την «ημέρα της βίας»: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος από τις 19:00

Υπενθυμίζεται ότι εχθές εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων των οπαδών του έκπτωτου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, με τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να διαλύσουν δυο συγκεντρώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Αντιπρόεδρος της χώρας και νομπελίστας Ειρήνης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, υπέβαλε την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Αντλί Μανσούρ τονίζοντας ότι «είναι υπερβολικά δύσκολο να επωμιστεί την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και τις συνέπειες των οποίων φοβάται».
 
Παρά την διεθνή κατακραυγή και τις πληροφορίες για έναν τρομακτικά υψηλό αριθμό νεκρών να έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζεμ ελ Μπεμπλαουι, όταν κόπασαν οι συγκρούσεις αργά το βράδυ σε δηλώσεις του σχολίασε ότι «η αιγυπτιακή αστυνομία επέδειξε αυτοσυγκράτηση και ενήργησε επαγγελματικά». Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί στο μέλλον παραπλήσιες καθιστικές διαμαρτυρίες.  
 
Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε την Πέμπτη, να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο κατά τις συγκρούσεις της Τετάρτης, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 525 ανθρώπων.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα Πέμπτη για τα θύματα των αιματηρών βιαιοτήτων καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στην Αίγυπτο. «Πολύ οδυνηρές ειδήσεις έρχονται δυστυχώς από την Αίγυπτο. Επιθυμώ να προσευχηθώ για τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε ο πάπας από τη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο. «Ας προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση σ’ αυτή την αγαπημένη γη», πρόσθεσε.

Από τη Ρώμη, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο “κάλεσε” το απόγευμα της Πέμπτης τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» την Τετάρτη. Επιπλέον δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενδέχεται να συνεδριάσουν την προσεχή εβδομάδα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο«Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις ΗΠΑ αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό», ανέφερε η κ. Μπονίνο σε σχόλιά της στον ιστότοπο Affaritaliani.it.

Σημειώντεται ότι η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Elecrolux ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα. «Έχουμε την εντύπωση πως πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Ντάνιελ Φρίχολμ. Η Elecrolux απασχολεί περίπου 6.700 εργαζομένους στην Αίγυπτο.

Στην καταδίκη του αιματοκυλίσματος προέβησαν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ιράν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές εξελίξεις και δήλωσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο είναι σε εγρήγορση. Το διπλωματικό της προσωπικό από την χώρα απομάκρυνε ο Ισημερινός
 
Η Ε.Ε. καταδικάζοντας τα γεγονότα κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για να σταματήσουν την σφαγή.  
 
Ο Λευκός Οίκος άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην μεταβατική κυβέρνηση καλώντας την να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βούληση του λαού. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η μνημονιακή κυβέρνηση κάνει την Ελλάδα μέρος του προβλήματος
 
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, η σιωπηρή ανοχή της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ ενθάρρυνε επί της ουσίας  τη βία και τις σφαγές από το στρατό και τις  δυνάμεις ασφαλείας. Η ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση μιας ακόμη αραβικής χώρας, που είναι ηγετική δύναμη του αραβικού κόσμου, σε συνέχεια της γεωπολιτικής αστάθειας  που ήδη παρατηρείται  σε μια σειρά από άλλες χώρες στην περιοχή, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σενάριο στο όποιο προσβλέπουν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ετοιμάζουν μια νέα έφοδο λεηλασίας του πλούτου και νεοαποκιοκρατική διείσδυση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
 
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο μιας μεγάλης δύναμης ηθικής και ειρήνης «για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρήνης, σταθερότητας , συνανάπτυξης και ένα καλύτερο μέλλον για  τη νέα γενιά στην περιοχή. Αντίθετα η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμπλέκει έμμεσα την Ελλάδα στις πολιτικές τρόμου και αστάθειας, εκχωρώντας στους νατοϊκούς κύκλους νέα προχωρημένα φυλάκια, όπως πρόσφατα στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, εκτός από τη βάση στη Σούδα καθιστώντας την χώρα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Ρ. Δούρου: Υποκριτική στάση ΕΕ και ΗΠΑ

«Η επιλογή της πολύνεκρης καταστολής και η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από το στρατιωτικό καθεστώς σηματοδοτούν δραματικές, αρνητικές εξελίξεις για το λαό της Αιγύπτου», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, για την πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αίγυπτο. «Παράλληλα, δε, φέρνουν στο προσκήνιο την άκρως υποκριτική στάση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, που επιδιώκουν τη διατήρηση ισορροπιών σε βάρος του αιγυπτιακού λαού. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι μόνο η διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων μπορεί να φέρει σε πέρας τους στόχους της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα έπρεπε να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μίας ειρηνικής, πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει η κ. Δούρου.
 
ΚΚΕ: Ο αιγυπτιακός λαός να παλέψει για την δική του εξουσία
 
Το ΚΚΕ, επίσης, καταδίκασε σε ανακοίνωσή του την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο.
 
«Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι συνεχίζεται και κλιμακώνεται το μακελειό σε βάρος του αιγυπτιακού λαού, στο βωμό των συμφερόντων και των αντιθέσεων τμημάτων της αστικής τάξης της Αιγύπτου. Ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται να παλέψει για τα δικαιώματά του, χαράσσοντας το δικό του αυτοτελή δρόμο, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της αιγυπτιακής αστικής τάξης που χρόνια τώρα τον καταδυναστεύουν, να παλέψει για τη δική του εξουσία», αναφέρει ο Περισσός.