Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διοικητικής Διακυβέρνησης, στο σημείο που προβλέπει μετάταξη υπαλλήλων.

Ads

Ειδικότερα, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της της 28/5/13 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 14/6/13 ), κατά το μέρος που προβλέπει μετάταξη υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και την τοποθέτηση τους σε θέσεις μονίμων δικαστικών υπαλλήλων, στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Η προσφυγή αποτελεί συνέχεια άλλης προσφυγής, που κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχαν κληθεί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα (με τον νόμο 4093/2012) να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προκειμένου να τοποθετηθούν στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Με τη νεότερη υπουργική απόφαση γίνεται μετάταξη και τοποθέτηση στα Δικαστήρια του Πειραιά υπαλλήλων που υπηρετούσαν, ως ιδιωτικού δικαίου στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο ΤΕΙ Αθήνας κλπ. και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τη μετάταξη τους προσβάλλει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Ads

Σύμφωνα με το Σύλλογο οι δικαστικοί υπάλληλοι διακρίνονται από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και η συγκεκριμένη μετάταξη γίνεται ανεξέλεγκτα, αντίκειται στο Σύνταγμα καθώς δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται επίσης ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν εντάσσονται στην νέα έννοια του κρατικού υπαλλήλου, αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων με ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις, σχετικά με την υπηρεσιακή τους κατάσταση και η επίμαχη υπουργική απόφαση αποβαίνει σε βάρος της Δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος αφού προβλέπει τη μετάταξη υπαλλήλων που δεν έχουν καν δικαίωμα υπογραφής σε δημόσια έγγραφα ούτε συμμετοχής στη σύνθεση δικαστηρίων.