Τα μέτρα που θα απομάκρυναν την Ισπανία από την κρίση δεν αποδίδουν καρπούς ενώ παράλληλα επιδεινώνουν το κλίμα κοινωνικώς εντάσεων. Ενώ κάποιοι είναι αισιόδοξοι, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και πολλοί αμφισβητούν την ικανότητα της παλιάς ελίτ να εξυγιάνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.
Ads
Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και κρίση χρέους της χώρας.
Όμως, παραμένει αβέβαια αν το σχέδιό του θα πετύχει, καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν εν μέσω ανησυχιών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Αστυνομικοί απομακρύνουν ακτιβιστές της «Πλατφόρμας για τα Θύματα των Δανείων» από μία τράπεζα, τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπη με τοξικά χρέη προερχόμενα από δάνεια και ακίνητα. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η Sareb, μία λεγόμενη κακή τράπεζα στην οποία οκτώ ισπανικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να φορτώσουν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητη περιουσία και δάνεια, τον περασμένο χειμώνα. Αυτά τα τοξικά χρέη υποτίθεται ότι πρέπει να εξοφληθούν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Στο μεταξύ, αυξάνουν, ακόμη, οι αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες του Ραχόι ως διαχειριστή κρίσεων. Το σκάνδαλο Μπαρθένας, θυμίζει τους Ισπανούς πως μία ομάδα οικονομικών και πολιτικών ελίτ έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.
Ο Λουίς Μπαρθένας, πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, παραδέχτηκε ότι διατηρούσε ένα δίκτυο παράνομων λογαριασμών τους οποίους γέμιζαν με χρήματα διάφορα άτομα, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, που έκαναν γενναίες δωρεές στο κόμμα και τα στελέχη του σε αντάλλαγμα προσοδοφόρων συμβάσεων.
Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας κατά της διαφθοράς και τις περικοπές στην εκπαίδευση, στη Βαλένθια τον Φεβρουάριο του 2013. Στο πανό αναγράφεται: «Δώστε πίσω τα χρήματα της διαφθοράς, οι ληστές στη φυλακή».
Μόνο, το 30% περίπου του εκλογικού σώματος εξακολουθεί να στηρίζει της πολιτικές της κυβέρνησης Ραχόι.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες επιτυχίες, σειρά μεταρρυθμίσεων που θεωρήθηκαν εξαιρετικά κακοσχεδιασμένες το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιδεινώσουν τις κοινωνικές εντάσεις στην Ισπανια.
Διαδήλωση ενάντια στη διαφθορά, στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 2013. Οι διαδηλωτές κρατούν πανό με το σύνθημα «Παραιτήσου, αρκετά».
Η ανεργία ανέρχεται στο 27% και 2 εκταμμύρια Ισπανοί παίρνουν τα γεύματά τους από συσσίτια οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας.
Πηγή: Spiegel Online
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >