Σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου. Διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθανάσιου Σκορδά έρχεται και η σχετική ενημέρωση ότι επιχειρείται μερική αναστολή από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια. Προς πλειστηριασμό 106.000 ακίνητα. Πάνω από 320.000 τα «κόκκινα» δάνεια. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Έρχονται οι πλειστηριασμοί, φεύγουν οι τράπεζες 

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει βάλει στα σκαριά σχέδιο για τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014 με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και την εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών.
 
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 έχουν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008, ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα ώστε να μη δοθεί νέα παράταση.
 
Μιλώντας στο «Έθνος» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς επεσήμανε ότι το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει το σύνολο της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα και η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει σταδιακά, αποκλείοντας την πλήρη αποδέσμευση των ακινήτων αυτών.
 
Μια κατάσταση μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κραχ την αγορά διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι εάν βγουν ταυτόχρονα στο σφυρί περίπου 100.000 ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κτηματαγορά.
 
Επιπλέον, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο Αθανάσιος Σκορδάς εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.
 
Σύμφωνα με το Έθνος τα κριτήρια που εξετάζονται για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι τα κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι), τα εισοδηματικά κριτήρια, η χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού, η έκταση του ακινήτου αλλά και το ύψους του δανείου.
 
Προς πλειστηριασμό 106.000 ακίνητα
 

Στο μεταξύ στο «κόκκινο» βρίσκονται πάνω από 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.
 
Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.
 
Αντιδράσεις
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος -και με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του Γ. Στουρνάρα περί πολιτικού και όχι οικονομικού κινδύνου λόγω κόπωσης των βουλευτών – σχολίασε: «Την ίδια στιγμή που ο μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών προσβάλλει τους εκλεγμένους βουλευτές μιλώντας για κόπωση, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας».
 
Το ΚΚΕ ανέφερε πως το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων «θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που ζουν στην ανεργία και στη φτώχεια». «Παραμένουν επίκαιρες οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για “τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά” και την προστασία των ανέργων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερευούσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθόλη τη διάρκεια της ανεργίας», τόνισε σε σχετική ανακοίνωση.